ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Νίκος Λυγερός: Ενας από τους 50 εξυπνότερους ανθρώπους στον κόσμο


Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Στρατηγικής Ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο της Λυών στη Γαλλία. Σύμφωνα με την κλίμακα Standford-Binet είναι ο Έλληνας με τον υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης (189) και ένας από τους 50 εξυπνότερους ανθρώπους στον κόσμο. Μαθηματικά, συγγραφή, ποίηση, ζωγραφική είναι μερικές μόνο μερικές ασχολίες της πολυσχιδούς προσωπικότητάς του. Η Στρατηγική και η Γεωπολιτική είναι οι τομείς στούς οποίους εξειδικεύεται. Είναι ειδικός σύμβουλος στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, στη Σχολή Πολεμικής Αεροπορίας, στην Αστυνομική Ακαδημία και τη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας...
Ο Έλληνας επιστήμονας γεννήθηκε το 1968 στο Βόλο και λίγα χρόνια αργότερα η οικογένεια του μετακόμισε στη Γαλλία.
Ως ερευνητής έχει ασχοληθεί με τους τομείς της Άλγεβρας, της Θεωρίας Αριθμών και της Συνδυαστικής. Ανήκει στις ομάδες των ερευνητών που ανακάλυψαν το 1998, δέκα πρώτους διαδοχικούς αριθμούς σε αριθμητική πρόοδο και το 2010 την έκτη λύση της εξίσωσης του Ramanujan, μέσω υπολογιστών.
Έχει ιδρύσει την οργάνωση The Pi Society στην οποία για να εγγραφεί κάποιος πρέπει να έχει IQ 176 και πάνω, βαθμός νοημοσύνης που σύμφωνα με στατιστική πιθανότητα μια στο εκατομμύριο.
Είναι μέλος της Mensa, η οποία έχει 115.000 μέλη ανά τον κόσμο, της Parssociety, στις οποίες συμμετέχουν άτομα μόνο με υψηλό δείκτη νοημοσύνης.
Στην προσωπική του ιστοσελίδα υπάρχουν πάνω από 14.590 γραπτά κείμενα του ιδίου που περιλαμβάνουν άρθρα πάνω σε διάφορα θέματα από Φιλοσοφία μέχρι Ζωγραφική και Κινηματογράφο.
Είναι ένας εκ των τριών καθηγητών που συνέταξαν την συμβουλευτική έκθεση για τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας που τέθηκε στη διάθεση της Ελληνικής Κυβέρνησης.
Πηγή: www.ellines.com
www.imerisia.gr