ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Φορητός εκτυπωτής «τσέπης» και 3D printing «στυλό»


Αν και το μέγεθος των υπολογιστών εδώ και καιρό μειώνεται, οδηγώντας στην «έκρηξη» των φορητών συσκευών, κάποιοι τομείς της τεχνολογίας παραμένουν ίδιοι σε αυτό το κομμάτι, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τους εκτυπωτές. Σε μεγάλο βαθμό αυτό ορίζεται από τη «φιλοσοφία» ότι ο εκτυπωτής πρέπει να «δεχτεί» και να εκτυπώσει ένα φύλλο χαρτιού, κάτι που ορίζει και το μέγεθος της συσκευής. Ωστόσο, φοιτητές του Jerusalem College of Technology (ZUtA Labs Ltd) προσέγγισαν το θέμα διαφορετικά, μέσω της δημιουργίας ενός μικρού, φορητού εκτυπωτή «τσέπης», ο οποίος τοποθετείται πάνω σε ένα κομμάτι χαρτί και χρησιμοποιεί τεχνολογία inkjet για να εκτυπώνει λέξεις και εικόνες, ανεξαρτήτως του μεγέθους της σελίδας ή τη συσκευή με την οποία είναι συνδεδεμένος....
Το Mini Mobile Robotic Printer/ Pocket Printer βρίσκεται στο Kickstarter, με σκοπό τη συγκέντρωση χρηματοδότησης ύψους 400.000 δολαρίων. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα 168.320, με 29 ημέρες να απομένουν για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Ο εκτυπωτής «τσέπης» φορτίζεται μέσω καλωδίου Micro-USB και μπορεί να λειτουργεί για χρονικό διάστημα μίας ώρας, ενώ, κατά τους κατασκευαστές του, διαθέτει μελάνη για εκτύπωση 1.000 σελίδων. Συνδέεται με άλλες συσκευές μέσω Bluetooth. Όπως αναφέρουν οι δημιουργοί του, «δημιουργήσαμε έναν φορητό εκτυπωτή ο οποίος είναι εύκολος και διασκεδαστικός στη χρήση, μπορεί να μεταφερθεί παντού και εκτυπώνει από οποιαδήποτε συσκευή, σε σελίδες κάθε μεγέθους». Οι διαστάσεις του είναι ύψος 10 εκατοστά και διάμετρος 11,5, ενώ το βάρος του είναι 300 γραμμάρια. Η ταχύτητα εκτύπωσής του είναι 1,2 ppm. Όσον αφορά στην ποιότητα εκτύπωσης, το πρωτότυπο μπορεί να φτάσει μέχρι 96x192 dpi, ωστόσο υποστηρίζεται ότι το τελικό προϊόν θα έχει υψηλότερη ανάλυση. Τα λειτουργικά που υποστηρίζονται είναι Android, iOS, Linux, OSX, Windows.

Σε παρεμφερές πλαίσιο φορητότητας κινείται και το LIX Pen, που αναμένεται να «βγει» σύντομα επίσης στο Kickstarter. Στην ουσία πρόκειται για ένα στυλό- τρισδιάστατο εκτυπωτή, που συνδέεται με υπολογιστή και δίνει στον χρήστη του τη δυνατότητα να «ζωγραφίζει στον αέρα», χρησιμοποιώντας ως υλικό PLA ή ABS. Δεν απαιτείται κάποιο πρόγραμμα για τη λειτουργία του – απλά το χέρι του χρήστη. Το πλαστικό παγώνει γρήγορα, με αποτέλεσμα η κατασκευή να παραμένει στερεή.
www.naftemporiki.gr