ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Η Κιβωτός ήταν δυνατόν να επιπλεύσει

Ο ηθοποιός Ράσελ Κρόου στη βρετανική πρεμιέρα της ταινίας «Νώε».

Υπόσταση πέρα από τον μύθο θα μπορούσε να έχει η ιστορία της Κιβωτού του Νώε, σύμφωνα με έρευνα μεταπτυχιακών φοιτητών Φυσικής του Πανεπιστημίου του Λέστερ, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του τμήματός τους «Journal of Physics Special Topics». Ακολουθώντας τις οδηγίες κατασκευής της κιβωτού, που έδωσε ο Θεός στον Νώε, όπως περιγράφονται στη Βίβλο, οι φοιτητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένα τέτοιο πλοίο θα μπορούσε να επιπλεύσει. Προηγούμενες μελέτες είχαν υπολογίσει ότι ο Νώε θα έπρεπε να σώσει τα περίπου 35.000 είδη ζώων που υπήρχαν στη Γη εκείνη την εποχή...

Χρησιμοποιώντας το κατά προσέγγιση βάρος όλων των ζώων και ορισμένες βασικές αρχές της Φυσικής, η ομάδα των φοιτητών εκτίμησε ότι η κιβωτός θα μπορούσε να μείνει στην επιφάνεια του νερού με περίπου 70.000 ζώα να επιβαίνουν. «Χρησιμοποιήσαμε τις διαστάσεις της κιβωτού και την πυκνότητα του νερού, ώστε να μετρήσουμε την άνωση, η οποία σύμφωνα με την Αρχή του Αρχιμήδη ισούται με το βάρος του εκτοπιζομένου από το σώμα υγρού», δήλωσε ο φοιτητής Μπέντζαμιν Τζόρνταν. «Ετσι υπολογίσαμε τη συνολική μάζα που μπορούσε να μεταφέρει η κιβωτός χωρίς να βυθισθεί», πρόσθεσε. Σύμφωνα με το βιβλίο της Γενέσεως, η κιβωτός είχε μήκος περίπου 144 μέτρων. «Δεν πιστεύεις ότι η Βίβλος είναι επιστημονικά έγκυρη πηγή πληροφοριών, οπότε η έκπληξη ήταν μεγάλη, όταν ανακαλύψαμε ότι θα μπορούσε να ισχύσει ο μύθος», σχολίασε ο φοιτητής Τόμας Μόρις.



Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα ποιο είδος ξύλου προοριζόταν για την κατασκευή, αλλά μαντεύουν ότι θα μπορούσε να αντικατασταθεί από ξύλο κυπαρισσιού. Εξάλλου, τόνισαν ότι δεν εξέτασαν εάν τα ζώα όντως χωρούσαν στην κιβωτό ή εάν θα μπορούσαν να επιβιώσουν μέσα σ’ αυτήν.

www.kathimerini.gr