ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Γενετικές εξετάσεις στον «Πλάτανο του Ιπποκράτη»: Στόχος είναι να καταχωριστεί σε βάση δεδομένων η γενετική ταυτότητα του Platanus orientalis

Ο Πλάτανος του Ιπποκράτη στο κέντρο της Κω λέγεται ότι είναι κλώνος του αρχικού, αρχαίου δέντρου (Φωτογραφία: Wikimedia Commons )
Ουάσινγκτον 
Ο πατέρας της Ιατρικής λέγεται ότι δίδασκε στη σκιά ενός πλατάνου που βρισκόταν στο κέντρο της σημερινής πόλης της Κω. Δυόμισι χιλιετίες μετά, δείγματα από ένα δέντρο που φέρεται να είναι κλώνος του Πλατάνου του Ιπποκράτη υποβλήθηκαν σε γενετικές αναλύσεις. Στόχος είναι να καταχωριστεί σε μια βάση δεδομένων η γενετική ταυτότητα του συγκεκριμένου είδους, του πλατάνου του ανατολικού ή Platanus orientalis. Οι υπεύθυνοι του προγράμματος DNA Barcode of Life μπορούν έτσι να προσθέσουν άλλο ένα είδος σε μια λίστα με τις γενετικές ταυτότητες όλων των ζωντανών οργανισμών στη Γη, η οποία περιλαμβάνει μέχρι σήμερα περίπου 200.000 είδη. Ο Πλάτανος του Ιπποκράτη γίνεται έτσι υπόδειγμα όλου του είδους...
Ο ίδιος ο Πλάτανος του Ιπποκράτη έχει πεθάνει εδώ και αιώνες, ωστόσο το δέντρο που βρίσκεται σήμερα στην ίδια θέση λέγεται ότι προήλθε από μοσχεύματα του αρχικού πλατάνου και είναι επομένως κλώνος του.


Μοσχεύματα του δέντρου, του οποίου η ηλικία εκτιμάται στα 500 χρόνια, έχουν επίσης σταλεί σε ιδρύματα Ιατρικής σε όλο τον κόσμο, από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης μέχρι το Γέιλ.



Δείγματα ξύλου από κλώνο στην Ουάσινγκτον 



Η γενετική ταυτότητα του Platanus orientalis, γνωστή και ως «DNA barcode» ή «γραμμωτός κώδικας DNA» προσδιορίστηκε σε δείγματα ξύλου από έναν κλώνο που βρισκόταν από το 1962 έξω από την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής, έξω από την Ουάσινγκτον.



Οι ερευνητές του Ιδρύματος Smithsonian μπόρεσαν έτσι να απομονώσουν γενετικές αλληλουχίες που χαρακτηρίζουν τον πλάτανο τον ανατολικό και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή του.



Ο πλάτανος στην Ουάσινγκτον τελικά πέθανε εφέτος, ωστόσο οι υπεύθυνοι της βιβλιοθήκης είχαν προλάβει να κόψουν μοσχεύματα για να δημιουργήσουν νέους κλώνους. Ένα τέτοιο δέντρο φυτεύθηκε τελικά στην ίδια θέση στις 25 Απριλίου.



Αν ο Πλάτανος του Ιπποκράτη όντως υπήρξε, τα αντίγραφά του συνεχίζουν να ζουν.
www.tovima.gr