ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Το νερό του κομήτη 67P δεν μοιάζει με αυτό της Γης

To Rosetta μέτρησε από απόσταση την αναλογία των ισοτόπων υδρογόνου στο νερό του κομήτη 67P
Βέρνη 
Ο πάγος του κομήτη 67P έχει διαφορετική αναλογία ισοτόπων από το νερό της Γης, ένδειξη ότι το νερό του πλανήτη δεν προέρχεται από κομήτες, δείχνουν προκαταρκτικά αποτελέσματα της αποστολής Rosetta. Στην επικαιρότητα πρωταγωνιστεί τις τελευταίες μέρες το ρομπότ Philae, το οποίο απελευθερώθηκε από το σκάφος Rosetta και πραγματοποίησε την πρώτη, ιστορική προσεδάφιση σε κομήτη. Έπαψε να λειτουργεί, πιθανώς οριστικά, καθώς δεν δέχεται αρκετή ηλιοφάνεια για να φορτίσει τη μπαταρία του...

Η εξερεύνηση συνεχίζεται


Στο μεταξύ, το Rosetta συνεχίζει να κινείται σε τροχιά γύρω από τον 67P και να μεταδίδει παρατηρήσεις.  Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες της αποστολής στην ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA δεν έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα στον επιστημονικό Τύπο -κάτι που αναμένεται να συμβεί σε αρκετούς μήνες από σήμερα.



Ωστόσο τα αποτελέσματα του οργάνου Rosina στο Rosetta παρουσιάστηκαν ανεπίσημα στο δικτυακό τόπο του περιοδικού Science. Όπως ανέφερε η Κάθριν Άλτβεγκ του Πανεπιστημίου της Βέρνης, τα φασματόμετρα του Rosina εξέτασαν τα αέρια της κόμης του 67P και μέτρησαν την αναλογία των ισοτόπων υδρογόνου στους υδρατμούς.



Η αναλογία δευτερίου - πρωτίου (δύο βασικών ισοτόπων υδρογόνου) είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι στους ωκεανούς της Γης, είπε η Άλτβεγκ.Πριν από τρία χρόνια, παρατηρήσεις με τηλεσκόπια έδειξαν ότι η αναλογία δευτερίου - πρωτίου στον κομήτη Χάρτλεϊ-2 είναι σχεδόν ίδια με του θαλασσινού νερού.  Η ανακάλυψη είχε αναζωπυρώσει τότε τη συζήτηση για το εάν η Γη απέκτησε το νερό της από προσκρούσεις κομητών, οι οποίοι αποτελούνται κυρίως από πάγο.
Όπως λέει τώρα η Άλτβεγκ, οι μετρήσεις του Rosini αποδυναμώνουν τη θεωρία, και ίσως οι αστεροειδείς θα πρέπει τώρα να γίνουν και πάλι οι βασικοί ύποπτοι για το νερό της Γης. Περισσότερα στοιχεία αναμένονται τους επόμενους μήνες -το Rosetta θα συνεχίσει να ακολουθεί τον κομήτη το 2015 και θα δει την κόμη του να μεγαλώνει υπό την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας.



Νέες πληροφορίες θα μπορούσαν επίσης να προκύψουν από τα δεδομένα του Philae. Το Ptolemy, ένα όργανο χημικής ανάλυσης που μετέφερε το ρομπότ, πρόλαβε να εξετάσει δείγματα αερίων στην περιοχή προσεδάφισης, και ίσως δώσει πολύτιμες μετρήσεις για τα ισότοπα υδρογόνου, οξυγόνου και αζώτου.
www.tovima.