ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Το «έξυπνο» κουτάλι


Ακόμη μια σημαντική καινοτομία προσθέτει στη συλλογή της η Google, η οποία αρχίζει την προώθηση στην αγορά του «έξυπνου» κουταλιού, για άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα αστάθειας. Το προϊόν, με την επωνυμία Liftware Spoon, χρησιμοποιεί εκατοντάδες αλγόριθμους για να «καταλάβει» τον τρόπο με τον οποίο τρέμει το χέρι του χρήστη του και να περιορίσει την αστάθεια, ενώ, σύμφωνα με την εταιρία, είναι σε θέση να την περιορίσει σε ποσοστό που αγγίζει, κατά μέσο όρο, το 76%...
Το «έξυπνο» κουτάλι απευθύνεται κυρίως σε άτομα με χρόνιο πρόβλημα αστάθειας και ασθενείς της νόσου Πάρκινσον, δηλαδή περίπου 10 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.
Η Google αγόρασε την εταιρία Lift Lab, που δημιούργησε το κουτάλι, πριν μερικούς μήνες. Ο ιδρυτής της, Ανουπαμ Πάθακ, πλέον εργάζεται στην επιστημονική ομάδα της Google Χ, η οποία τον τελευταίο καιρό έχει δείξει ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο πεδίο της ιατρικής. 
Σημειώνεται ότι προϊόν έχει βγει πλέον στην αγορά, με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 295 δολάρια.
www.kathimerini.gr