ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

NASA: Τι είναι αυτό το παράξενο «μάτι» στην επιφάνεια του Δία;


Μία ακόμη συναρπαστική εικόνα από το διάστημα - και συγκεκριμένα από το Δία - μας προσφέρει το διαστημικό τηλεσκόπιο της NASA, Hubble. Πρόκειται για ένα... «μάτι» πάνω στην επιφάνεια της «Μεγάλης Κόκκινης Κηλίδας», της μόνιμης σούπερ καταιγίδας που εξελίσσεται στο νότιο ημισφαίριο του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος. Υπεύθυνος για την εικόνα αυτή δεν είναι άλλος από τον Γανυμήδη, έναν από τους μεγαλύτερους δορυφόρους του Δία, ο οποίος πέρασε μπροστά από την «Μεγάλη Κόκκινη Κηλίδα», δημιουργώντας την σκιά που βλέπετε στη φωτογραφία...
Σημειώνεται ότι η «κόκκινη κηλίδα» είναι μια μόνιμη καταιγίδα, ένας αντικυκλώνας, που βρίσκεται 22 μοίρες νότια του ισημερινού του Δία.
Το μέγεθός της είναι τόσο εντυπωσιακό, που οι ειδικοί αναφέρουν ότι θα μπορούσαν να «χωρέσουν» μέσα της... 2-3 πλανήτης στο μέγεθος της Γης. Σύμφωνα με υπολογισμούς από δορυφορικές φωτογραφίες τη δεκαετία του ΄80, η κηλίδα είχε διάμετρο 22.500 χιλιομέτρων.
Σύμφωνα με τις πρόσφατες μετρησεις του Hubble, η διάμετρός της πλέον υπολογίζεται σε 16.500 χιλιομέτρα, ενώ είναι πιο στρογγυλή και όχι οβάλ. Οπως υποστηρίζουν, συρρικνώνεται κατά περίπου 1.000 χιλιόμετρα κάθε χρόνο, δίχως να μπορούν να εξηγήσουν γιατί συμβαίνει αυτό.
www.imerisia.gr