ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Η Γη στέλνει στον Άρη 90.000 χαιρετισμούς

Γήινοι στέλνουν χαιρετίσματα στον γείτονα του Ηλιακού Συστήματος (Φωτογραφία: Associated Press )
Ουάσινγκτον 
Με ευκαιρία την επέτειο των 50 ετών από την πρώτη αποστολή στον Άρη, αμερικανική εταιρεία θα μεταδώσει την Παρασκευή στον γειτονικό πλανήτη 90.000 μηνύματα με χαιρετισμούς και φωτογραφίες. Η εταιρεία Uwingu (προφέρεται «ουίνγκου» και σημαίνει «ουρανός» στα σουαχίλι) η οποία συγκεντρώνει κονδύλια για τη χρηματοδότηση της διαστημικής έρευνας, οργάνωσε τη διαπλανητική μετάδοση για να γιορτάσει την 50ή επέτειο της αποστολής Mariner 4 της NASA και να συγκεντρώσει χρήματα για άλλες δραστηριότητες...
Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Beam me to Mars, η εταιρεία κάλεσε τους ενδιαφερόμενους να στείλουν στον Άρη ψηφιακές καταγραφές με τα ονόματά τους, τα μηνύματα και τις φωτογραφίες τους, πληρώνοντας από 5 μέχρι 99 δολάρια.

Στις 22.00 ώρα Ελλάδας την Παρασκευή, τα μηνύματα θα μεταδοθούν από κεραίες στη Χαβάη, την Αλάσκα και την Αυστραλία, οι οποίες κανονικά χρησιμοποιούνται στις επικοινωνίες με δορυφόρους.

Τα ραδιοκύματα θα χρειαστούν 15 λεπτά να φθάσουν στον πλανήτη

Ταξιδεύοντας με την ταχύτητα του φωτός, τα ραδιοκύματα της μετάδοσης θα χρειαστούν 15 λεπτά για να φτάσουν στον πλανήτη. Ολόκληρη η μετάδοση θα επαναληφθεί δύο φορές.

Στον Άρη βέβαια δεν υπάρχει κανείς να λάβει τους χαιρετισμούς, όμως οι διοργανωτές της εκδήλωσης λένε ότι αυτό δεν έχει σημασία. Αντίγραφα των μηνυμάτων θα παραδοθούν στο Κογκρέσο, στα αρχηγεία της NASA και στον ΟΗΕ ως ένδειξη στήριξης της διαστημικής εξερεύνησης.

To Mariner 4 εκτοξεύτηκε στις 28 Νοεμβρίου 1964 και χρειάστηκε οκτώ μήνες για να φτάσει στον Άρη και να στείλει τις πρώτες εικόνες της επιφάνειάς του.

Έκτοτε, πάνω από 20 σκάφη έχουν περάσει από τον πλανήτη, έχουν τεθεί σε τροχιά ή έχουν προσεδαφιστεί. 

Σήμερα η NASA διαθέτει τρεις δορυφόρους σε τροχιά γύρω από τον Άρη και δύο ρομπότ που λειτουργούν στην επιφάνεια. Η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA και η Ινδία έχουν από έναν δορυφόρο.
www.tovima.gr