ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Υποβρύχιο ρομπότ μετρά τους πάγους της Ανταρκτικής

Το SeaBED, ένα κίτρινο ρομπότ σε σχήμα τορπίλης, προσέφερε τις ακριβέστερες μετρήσεις του πάχους του θαλάσσιου πάγου
Γουντς Χολ, Μασαχουσέτη 
Το πάχος του πάγου που επιπλέει γύρω από την Ανταρκτική παίζει σημαντικό ρόλο στο παγκόσμιο κλίμα, η μέτρησή του όμως είναι δύσκολη. Τη λύση προσφέρει ένα αυτόνομο υποβρύχιο ρομπότ, το οποίο μέτρησε από κάτω το θαλάσσιο πάγο σε μια έκταση σχεδόν τέσσερις φορές μεγαλύτερη από της Ελλάδας. Τα τελευταία χρόνια έχουν τεκμηριωθεί σημαντικές απώλειες πάγου στην Αρκτική, ωστόσο στον αντίποδα του πλανήτη η έκταση του θαλάσσιου πάγου έχει περιέργως αυξηθεί, αντίθετα στις προβλέψεις των μαθηματικών μοντέλων...
Οι ακριβείς μετρήσεις του πάχους του θαλάσσιου πάγου θα μπορούσαν να βελτιώσουν τα μοντέλα των κλιματολόγων. Όμως οι δορυφορικές μετρήσεις επηρεάζονται από το επιφανειακό χιόνι, και οι ερευνητές είναι δύσκολο ως αδύνατο να ανοίξουν αρκετές γεωτρήσεις στον πάγο για να μετρήσουν άμεσα το πάχος του.

«Το πάχος και οι διακυμάνσεις του θαλάσσιου πάγου της Ανταρκτικής παραμένει μια από τις βασικές άγνωστες παραμέτρους του κλιματικού συστήματος» δήλωσε στο Reuters ο Τεντ Μάξιμ του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου του Γουντς Χολ στη Μασαχουσέτη, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Ο θαλάσσιος πάγος φτάνει σε έκταση τα 20 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα στη διάρκεια του ανταρκτικού χειμώνα. Ο νέος, τρισδιάστατος χάρτης που προσέφερε το ρομπότ καλύπτει μόλις 500.000 τετραγωνικά μέτρα, είναι όμως μια καλή αρχή.

Υποβρύχια δράση...

Το «αυτόνομο υποβρύχιο όχημα» SeaBED, ένα μακρόστενο, κίτρινο ρομπότ μήκους 2 μέτρων, μελέτησε το 2010 και το 2012 τρεις τοποθεσίες κοντά στις ακτές της Ανταρκτικής Χερσονήσου. Μέτρησε το πάχος του πάγου με σόναρ στραμμένο προς την επιφάνεια της θάλασσας.

Η μέση απόσταση ανάμεσα στην κάτω επιφάνεια του πάγου και την επιφάνεια του νερού μετρήθηκε στα τρία μέτρα, αρκετά πάνω από τις προηγούμενες εκτιμήσεις του ενός μέτρου.

Σε ορισμένα σημεία το  πάχος έφτανε τα 17 μέτρα, πάνω από το μέγιστο πάχος των 16 μέτρων που είχε μετρηθεί ως σήμερα.

Τα στοιχεία που προσέφερε το SeaBED είναι αποσπασματικά αλλά πολύτιμα, αναφέρει η ερευνητική ομάδα στην επιθεώρηση Nature Geoscience.

Η προσπάθεια θα πρέπει τώρα να συνεχιστεί παρά τις δυσκολίες. Το ρομπότ θα μπορούσε να χαθεί κάτω από τον πάγο, και μάλιστα  κόλλησε σε μια περίπτωση και χρειάστηκε να διασωθεί από ένα δεύτερο ρομπότ.
www.tovima.gr