ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Το μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο της Ευρώπης κατασκευάζει η Γαλλία

H ηλιακή ενέργεια είναι πια πιο ανταγωνιστική από την πυρηνική, υποστηρίζει η κοινοπραξία της νέας μονάδας
Παρίσι 
Η Γαλλία επιχειρεί να ανακτήσει το χαμένο έδαφος στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατασκευάζοντας το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ευρώπη, το οποίο ρίχνει περαιτέρω την τιμή της ηλιακής ενέργειας.  
Η νέα μονάδα στο Σεστάς, μια επένδυση 360 εκατομμυρίων δολαρίων, προγραμματίζεται να συνδεθεί στο δίκτυο ηλεκτροδότησης τον Οκτώβριο του 2015, αναφέρει το Reuters. Θα προσφέρει ισχύ 300 megawatt, αρκετή για τις ανάγκες της γειτονικής πόλης του Μπορντό. Η συνολική ισχύς των ηλιακών πάρκων στη Γαλλία περιοριζόταν στα 5.095 MW τον περασμένο Ιούνιο, μέγεθος που αντιστοιχεί μόλις στο 1% της κατανάλωσης και  υπολείπεται σημαντικά σε σχέση με τα 37.000 MW της Γερμανίας, πρωταθλήτριας στην ηλιακή ενέργεια στην Ευρώπη...

Όπως όμως σχολιάζει το Reuters, η καθυστέρηση επέτρεψε στη Γαλλία να αποφύγει τη «φούσκα» της ηλιακής ενέργειας σε Ισπανία, Τσεχία και Βουλγαρία, όπου οι παραγωγοί επιβαρύνθηκαν από αναδρομικούς φόρους. Το ίδιο εξάλλου συνέβη και στην Ελλάδα. Το νέο γαλλικό πάρκο αποδεικνύει τώρα ότι το κόστος της ηλιακής ενέργειας έχει πέσει αρκετά. Ο Ζαβιέ Μπαρμπαρό, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Neoen που διαχειρίζεται το πρόγραμμα, ανέφερε ότι το κόστος για κάθε μεγαβατώρα έχει περιοριστεί στα 105 ευρώ.



Συγκριτικά, επισήμανε, το πυρηνικό εργοστάσιο Hinkley Point C στη Βρετανία, θα λάβει εγγυημένη τιμή στα 117 ευρώ ανά MWhr. Μέχρι το 2017 η Neoen σχεδιάζει να αυξήσει την εγκατεστημένη ισχύ της στα 1.000 MW με νέες μονάδες όχι μόνο στη Γαλλία αλλά και σε περιοχές όπως η Λατινική Αμερική, η Αυστραλία και η Αφρική, όπου η τιμή της ηλιακής ενέργειας βρίσκεται αρκετά χαμηλά ώστε να μην απαιτούνται πια επιδοτήσεις.
www.tovima.gr