ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Ερχεται ο υπερφακός! Θα χαρίζει στις κάμερες των κινητών δυνατότητες επαγγελματικού εξοπλισμού

Λονδίνο 
Έναν υπέρλεπτο φακό-«χαμαιλέοντα» ανέπτυξαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, στη Βρετανία. Πρόκειται για έναν φακό, που θα μπορεί στο πάτημα ενός κουμπιού να γίνεται από κυρτός κοίλος δίνοντας έτσι στον χρήστη τη δυνατότητα να πραγματοποιεί μεγεθυμένες ή ευρυγώνιες λήψεις. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα μπορούσε να προσφέρει στους χρήστες έξυπνων κινητών και ταμπλετών τη δυνατότητα να τραβούν φωτογραφίες που σήμερα απαιτούν επιπλέον εξοπλισμό, όπως π.χ. φακούς SLR. «Ο νέος φακός θα διευρύνει τις δυνατότητες σχεδιασμού και προσθήκης νέων λειτουργιών στα οπτικά συστήματα» εξηγεί ο ερευνητής μεταϋλικών, δρ Σουάνγκ Ζανγκ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. «Η ιδιότητες εστίασής του μπορούν να “παίξουν” ανάμεσα σε εκείνες ενός κυρτού και ενός κοίλου φακού, ανάλογα με την κρίση του χρήστη. Επιπλέον, το μικρό του μέγεθος και η επίπεδη επιφάνεια κάνουν τον φακό ιδιαίτερα χρήσιμο για πολλαπλές εφαρμογές» προσθέτει...
Επανάσταση πάχους… τρίχας Ο «πλασμονικός μεταφακός» όπως τον βάφτισαν οι επιστήμονες, αποτελείται από μια επίπεδη επιφάνεια γυαλιού με μια ειδική επίστρωση από νανοσωλήνες χρυσού, της οποίας το πάχος δεν ξεπερνά μια ανθρώπινη τρίχα. Οι κοινοί φακοί διαθέτουν κυρτή επιφάνεια για να αλλάζουν την κατεύθυνση του φωτός κατά την είσοδό του στο εσωτερικό της κάμερας, μεγεθύνοντας ή μικραίνοντας το θέμα της λήψης. 
Στην περίπτωση του νέου φακού, η επίστρωση από νανοσωλήνες χρυσού ελέγχει το «ταξίδι» του φωτός διαμέσου του φακού. Το πρότυπο του υπερφακού που δημιούργησαν οι επιστήμονες, διαθέτει άνοιγμα 80 μικρομέτρων και εστιακό μήκος 60 μικρομέτρων. Η αλλαγή στην πολικότητα του φωτός στην επιφάνειά του, επιδρά στις ιδιότητες του φακού.
Η ενδιαφέρουσα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Communications».
www.tovima.gr