ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Σοκολάτα που δεν λιώνει! Προορίζεται για χώρες όπου οι θερμοκρασίες είναι υψηλές και αλλοιώνουν το προϊόν

Λονδίνο 
Μια νέα γενιά σοκολάτας που δεν λιώνει ούτε στους 40 βαθμούς Κελσίου δημιούργησαν επιστήμονες από το κέντρο έρευνας της σοκολατοβιομηχανίας Cadbury. Σύμφωνα με τη μητρική εταιρεία, Kraft, η «άτρωτη» σοκολάτα προορίζεται για θερμές χώρες όπως π.χ. η Ινδία και η Βραζιλία, όπου οι υψηλές θερμοκρασίες πολλές φορές αλλοιώνουν το προϊόν. Αρκετοί, παρά ταύτα, είναι εκείνοι οι οποίοι πιστεύουν ότι το νέο προϊόν θα μπορούσε να διατίθεται ακόμη και στις ψυχρές χώρες, προς αποφυγή του γνωστού «πασαλείμματος» στο οποίο υποκύπτουν συνήθως οι μικροί λάτρεις του γλυκού πειρασμού. Μια κοινή σοκολάτα λιώνει στους 34 βαθμούς Κελσίου. Η νέα πατέντα...
της Cadbury ωστόσο ενισχύει την αντίστασή της στη θερμότητα. Η καινοτομία εντοπίζεται στον τρόπο ανακατέματος του μείγματος της σοκολάτας – βούτυρο κακάο, φυτικά έλαια, γάλα και ζάχαρη – σε ένα μπολ γεμάτο μεταλλικές μπάλες. Μέσω της συγκεκριμένης τεχνικής, οι ερευνητές κατάφεραν να συρρικνώσουν το μέγεθος των σωματιδίων της ζάχαρης με αποτέλεσμα να καλύπτονται από λιγότερα λιπαρά, κάνοντας έτσι το προϊόν λιγότερο «ευαίσθητο» στις υψηλές θερμοκρασίες.
Από την πλευρά του, ο Τόνι Μπιλσμπόροου από την Kraft Foods, υποστηρίζει ότι για την ώρα δεν υπάρχουν σχέδια για την πώληση του νέου προϊόντος σε ψυχρές χώρες όπως η Βρετανία, καθώς εκεί «απλώς δεν θα πουλήσει».
«Δεν πιστεύω ότι οι λάτρεις της σοκολάτας θα καλωσορίσουν τη συγκεκριμένη συνταγή καθώς η αλήθεια είναι ότι δεν θα έχει την ίδια γεύση με μια κλασική σοκολάτα γάλακτος της Cadbury» καταλήγει ο ίδιος.
www.tovima.gr