ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

«Έξυπνα» φώτα στους δρόμους του Λονδίνου

«Έξυπνο» φωτισμό φιλοδοξούν να παρέχουν στους δρόμους της βρετανικής πρωτεύουσας οι αρχές του Λονδίνου. Mετά από επιτυχείς πιλοτικές δοκιμές, αποφασίστηκε ότι τα «έξυπνα» συστήματα θα αναλάβουν τον έλεγχο 14.000 φώτων στο Ουέστμινστερ, στο κεντρικό Λονδίνο, εντός διαστήματος τεσσάρων ετών. Τα φώτα αυτά θα μπορούν να ελέγχονται μέσω iPad, και θα ενημερώνουν τους τεχνικούς τους όταν αντιμετωπίζουν πρόβλημα ή χρειάζονται αντικατάσταση. Η συζήτηση περί σβησίματος των φώτων σε κάποιες περιοχές για κάποιες ώρες, χάριν οικονομίας, είναι σε εξέλιξη εδώ και καιρό στη Βρετανία, ωστόσο στην περίπτωση του Ουέστμινστερ κάτι τέτοιο θεωρήθηκε αδύνατον, οπότε και αναζητήθηκε μία «μέση οδός»...
Σύμφωνα με το συμβούλιο του Ουέστμινστερ, το εν λόγω εγχείρημα, ύψους 3,25 εκατομμυρίων λιρών, θα έχει ως αποτέλεσμα την απόσβεση της δαπάνης μέσα σε διάστημα επτά ετών, οδηγώντας σε δραματική μείωση των εξόδων για τους φορολογουμένους. Σύμφωνα με τη West London Today, από το 2015 - 2016 και μετά, το δημοτικό συμβούλιο του Ουέστμινστερ υπολογίζει πως θα εξοικονομούνται 420.000 λίρες το χρόνο.
Θα είναι η πρώτη φορά στη Βρετανία που χρησιμοποιείται ένα τέτοιου είδους σύστημα για τον έλεγχο των φώτων και της υποδομής γενικότερα. Εάν ένας λαμπτήρας χρειάζεται αντικατάσταση ή ένα καλώδιο έχει κοπεί, το σύστημα το αντιλαμβάνεται και ενημερώνει σχετικά, έτσι ώστε να αποσταλεί γρήγορα τεχνικός για να προβεί σε επισκευές. Ακόμη, μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά, προβλέποντας πότε επίκειται βλάβη σε κάποια λάμπα, ενώ παράλληλα επιτρέπει τον έλεγχο της φωτεινότητας με το πάτημα ενός κουμπιού, από, λ.χ, έναν μηχανικό ο οποίος βρίσκεται κοντά και είναι εφοδιασμένος με έναν υπολογιστή tablet με σχετική εφαρμογή. 
www.naftemporiki.gr