ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Πληκτρολογήστε στο… τραπέζι! Επαναστατική εφαρμογή «διαβάζει» τις δονήσεις και τις μεταφράζει σε γράμματα στην οθόνη του κινητού-VIDEO

Λονδίνο 
Μια καινοτόμο εφαρμογή για το «έξυπνο» κινητό της Apple, ικανή να μετατρέπει οποιαδήποτε επιφάνεια σε εικονικό πληκτρολόγιο ανέπτυξε ο ελβετός σχεδιαστής Φλόριαν Κρόιτλι. Το Vibrative Virtual Keyboard, όπως ονομάζεται, εκμεταλλεύεται το ενσωματωμένο επιταχυνσιόμετρο για την «ανάγνωση» των δονήσεων που παράγονται από το χτύπημα των δακτύλων επάνω σε μια σκληρή επιφάνεια και τη μετάφρασή τους στο σωστό γράμμα, ανάλογα με τη θέση τους. Το λογισμικό που δημιούργησε ο ευφάνταστος μεταπτυχιακός φοιτητής από το Πανεπιστήμιο Γκόλντσμιθς του Λονδίνου, ουσιαστικά αναλύει την ισχύ και τη συχνότητα των δονήσεων που δέχεται η επιφάνεια επάνω στην οποία είναι τοποθετημένο το κινητό υπολογίζοντας στη συνέχεια σε ποιο γράμμα θα αντιστοιχούσαν αυτές εάν υπήρχε ένα εικονικό πληκτρολόγιο τύπου QWERTY...
«Οι συσκευές με οθόνη αφής, όπως τα κινητά τηλέφωνα νέας γενιάς, δεν διαθέτουν τη δυνατότητα εισαγωγής κειμένου με άλλον τρόπο πέραν των φυσικών πληκτρολογίων – είτε πρόκειται για τα ενσωματωμένα μικροσκοπικά τους πληκτρολόγια, είτε τα πρόσθετα που συνδέονται εξωτερικά» εξηγεί ο Κρόιτλι.
«Το Vibrative Virtual Keyboard στοχεύει στην εξάλειψη του εκνευρισμού του χρήστη σε περίπτωση που πρέπει να γράψει ένα μεγάλο email, ή να κρατήσει πολλές σημειώσεις χρησιμοποιώντας ένα μικροσκοπικό πληκτρολόγιο. Το εικονικό πληκτρολόγιο δονήσεων δεν απαιτεί επιπλέον εξοπλισμό καθώς λειτουργεί μέσω του επιταχυνσιόμετρου του iPhone, το οποίο μπορεί να υπολογίζει την ισχύ των δονήσεων που δημιουργούνται κατά την πληκτρολόγηση επάνω σε μια σκληρή επιφάνεια».
Για την ώρα, το Vibrative Virtual Keyboard έχει ακρίβεια που φτάνει το 80% καθώς λειτουργεί σε συνδυασμό με ένα λεξικό αυτόματης διόρθωσης.
«Πιστεύω ότι εάν μπορούσαμε να κάνουμε το επιταχυνσιόμετρο της συσκευής ακόμη πιο ευαίσθητο, τότε θα μπορούσαμε να αγγίξουμε ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια σχετικά εύκολα» αναφέρει ο Κρόιτλι. 



 Πιθανές εφαρμογές της τεχνολογίας
Η φουτουριστική τεχνολογία σχεδιάστηκε για «σπασμένο» (jailbroken) iPhone 4 καθώς, όπως υποστηρίζει ο Ελβετός, η Apple δεν επιτρέπει σε εφαρμογές να αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το iOS πληκτρολόγιο της συσκευής. Ο ίδιος εκτιμά ότι το συγκεκριμένο λογισμικό θα μπορούσε να δεχθεί το απαραίτητο «λίφτινγκ» για να συνοδεύσει άλλα λειτουργικά συστήματα ή συσκευές με ενσωματωμένο επιταχυνσιόμετρο.
Όπως φαίνεται στο βίντεο της παρουσίασης του εικονικού πληκτρολογίου δονήσεων, ο Κρόιτλι χρησιμοποιεί ένα χαρτί επάνω στο οποίο είναι εκτυπωμένη η θέση του κινητού και οι θέσεις των γραμμάτων ενός φυσικού πληκτρολογίου, προκειμένου να «εκπαιδεύσει» το λογισμικό στη συγγραφή μηνυμάτων. Στη συνέχεια, αφαιρεί το χαρτί αποκαλύπτοντας τον «γυμνό» τρόπο χρήσης του.
 www.tovima.gr