ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Το ηλιακό μας σύστημα δεν είναι τόσο ξεχωριστό όσο πιστεύαμε

4,567 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος σχηματίστηκαν από έναν διαστελλόμενο δίσκο αεριών και κοσμικής σκόνης που περιστρεφόταν γύρω από τον Ήλιο. Παρά το γεγονός ότι παρόμοιες διαδικασίες παρατηρούνται σε νεαρότερα ηλιακά συστήματα του γαλαξία μας, υπήρχε η γενική αντίληψη ότι τα στάδια σχηματισμού του δικού μας συστήματος διήρκεσαν τον διπλάσιο χρόνο από το κανονικό. Μία νέα έρευνα του Κέντρου Σχηματισμού Αστέρων και Πλανητών του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Κοπεγχάγης υποστηρίζει ότι το ηλιακό μας σύστημα είναι πιο «συνηθισμένο» από ότι νομίζαμε...
Μελετώντας ορισμένους αρχέγονους μετεωρίτες, η επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε βελτιωμένες μεθόδους ανάλυσης ισοτόπων ουρανίου και μολύβδου και κατάφερε να χρονολογήσει τον σχηματισμό δύο πολύ διαφορετικών υλικών: των εγκλεισμάτων CAI (πλούσια σε ασβέστιο και αλουμίνιο) και των χονδρούλων. Οι χονδρούλοι ή χόνδροι (chondrules) είναι το κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα των χονδριτών που έχουν πυριγενείς ιδιότητες, αφού σχηματίστηκαν από μία κατάσταση μερικής ή ολικής τήξης
Η σύσταση των μετεωριτών αυτών είναι παρόμοια με αυτή του ηλιακού συστήματος τα πρώτα τρία εκατομμύρια χρόνια από το σχηματισμό του. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα δύο αυτά υλικά σχηματίστηκαν την ίδια περίοδο, και όχι με διαφορά δύο εκατομμυρίων ετών όπως πίστευαν μέχρι τώρα - και προσπαθούσαν μάταια να βρουν τον λόγο.
Η ανακάλυψη αυτή οδηγεί σε σημαντική αλλαγή της χρονολόγησης της ιστορικής ανάπτυξης του ηλιακού μας συστήματος, και ευθυγραμμίζεται με το μοντέλο που ακολουθούν τα άλλα παρατηρηθέντα πλανητικά συστήματα του γαλαξία Milky Way.
Ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Μάρτιν Μπιζάρο δήλωσε σε αμερικανικά μέσα ότι «εν κατακλείδι αποδείξαμε ότι δεν είμαστε και τόσο μοναδικοί όσο θεωρούσαμε. Το ηλιακό μας σύστημα είναι το ίδιο κοινό και παρόμοιο με άλλα συστήματα που έχουμε παρατηρήσει εντός του γαλαξία μας».
Ο δρ. Μπιζάρο πιστεύει ότι μελλοντικές έρευνες θα χρησιμοποιήσουν τα ευρήματα της ομάδας του και θα αποδείξουν ότι πλανήτες σαν την Γη είναι πολύ πιο διαδεδομένοι στο σύμπαν, σε αντίθεση με τις επικρατούσες θεωρίες.
Αξίζει αν σημειωθεί ότι με βάση τη λίστα που εξέδωσε το παρατηρητήριο Κέπλερ το Δεκέμβριο του 2011, μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 2.326 υποψήφιοι εξωπλανήτες, εκ των οποίων οι 207 έχουν παρόμοιο μέγεθος με τη Γη, ενώ μόνο δύο εκ των τελευταίων βρίσκονται επίσης σε τροχιά γύρω από έναν αστέρα παρόμοιο με τον Ήλιο. 
www.naftemporiki.gr