ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Η απογραφή του πλανήτη: Στα 8,7 εκατομμύρια μετρήθηκαν τα είδη που υπάρχουν στη Γη

Αθήνα
Νέο αριθμό για τα είδη που υπάρχουν στον πλανήτη Γη δίνουν οι επιστήμονες. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα, στον πλανήτη κατοικούν 8,7 εκατομμύρια είδη. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν έχουν ταυτοποιηθεί ενώ η ταξινόμησή τους θα έπαιρνε πάνω από.... 1.000 χρόνια. Όπως μάλιστα επισημαίνουν οι ειδικοί στο Public Library of Science, πολλά είδη προτού καλά-καλά μελετηθούν θα έχουν εκλείψει. Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο που κάνει Βρετανός επιστήμονας: «Είναι ίσως ενδεικτικό του ναρκισσισμού που συνοδεύει τον άνθρωπο το γεγονός ότι...

γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των βιβλίων στην Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των ΗΠΑ -22.194.65 μέχρι την 1η Φεβρουαρίου- αλλά δεν μπορούσαμε να πούμε πόσα διαφορετική είδη ζώων και φυτών μοιράζονται τον πλανήτη μας. Tώρα όμως φαίνεται ότι μπορούμε. Είναι κάτι που μελετούσαμε εδώ και πολλά χρόνια και προσπαθούσαμε να λύσουμε ακολουθώντας διαφορετικές προσεγγίσεις.»
Από τα 8,7 εκατομμύρια, η συντριπτική πλειοψηφία είναι ζώα, για να ακολουθήσουν μύκητες, φυτά, πρωτόζωα και χρώμιστα.
Από τη μέτρηση εξαιρούνται τα βακτήρια και άλλες μορφές μικρο-οργανισμών.
«Με το ρολόι της εξάλειψης να χτυπάει τώρα γρηγορότερα για πολλά είδη, πιστεύω πως η επιτάχυνση της απογραφής των ειδών της Γης έχει υψηλή επιστημονική και κοινωνική προτεραιότητα» δήλωσε ο Καμίλιο Μόρα του Πανεπιστημίου της Χαβάης και του Πανεπιστημίου Νταλχάουζι στο Χάλιφαξ του Καναδά, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.
Ο Μόρα και η ομάδα του υπολόγισαν πως υπάρχουν 6,5 εκατομμύρια είδη στην ξηρά και 2,2 εκατομμύρια στα βάθη των ωκεανών.
Η μελέτη τους έχει συνολικό περιθώριο σφάλματος 1,3 εκατομμύριο.
Τα αποτελέσματα δείχνουν πως το 86% των ειδών που υπάρχουν στην ξηρά και το 91% των ειδών που υπάρχουν στους ωκεανούς δεν έχουν ακόμη περιγραφεί, συμπέραναν οι επιστήμονες.
«Η ποικιλία της ζωής είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του πλανήτη μας»  αναφέρουν στη μελέτη.

Newsroom ΔΟΛ, www.in.gr