ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Τοπία σε νανοκλίμακα: Η ομορφιά του πολύ μικρού μέσα από το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο

Σάλεμ
Από το σκουριασμένο τοπίο μιας μικροσκοπικής ρωγμής στο ατσάλι, μέχρι τη λεπτεπίλεπτη κομψότητα των κυψελίδων στους πνεύμονες, η ομορφιά του πολύ μικρού αναδεικνύεται μέσα από τους νικητές του διαγωνισμού ηλεκτρονική μικροσκοπίας 2011 FEI Owner Image Contest.
Η αμερικανική εταιρεία FEI, ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ηλεκτρονικών μικροσκοπίων, επέλεξε τους νικητές του φετινού διαγωνισμού με βάση «την αισθητική αξία, τις εφαρμογές, την επιστημονική αξία και τη συνολική δημιουργικότητα» των εικόνων τους.
Το πρώτο βραβείο απονέμεται στη Μαρτίνα Ντίνσλεντερ του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Γκρατς στην Αυστρία. Αυτό που μοιάζει με γιγάντιο φαράγγι σαν το Γκραν Κάνιον είναι στην πραγματικότητα μια σκουριασμένη ρωγμή σε μια πλάκα ατσαλιού που υποβλήθηκε σε τεστ παραμόρφωσης...

Δεδομένου ότι τα ηλεκτρονικά μικροσκόπια δίνουν μόνο ασπρόμαυρες εικόνες, η ερευνήτρια ζήτησε από τον συνάδελφό της Μάνουελ Πάνελ να χρωματίσει την εικόνα στον υπολογιστή.


Το δεύτερο βραβείο πηγαίνει στον επαγγελματία φωτογράφο επιστήμης Όλιβερ Μεκς, του οποίου η εικόνα δείχνει τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία στις κυψελίδες των πνευμόνων. Σειρές από ερυθρά αιμοσφαίρια διακρίνονται να στριμώχνονται μέσα στα τριχοειδή.





Το τρίτο βραβείο, τέλος, απονέμεται στην Ανγκέλικα Ράιχμαν, η οποία εργάζεται κι αυτή στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Γκρατς. Η υποψηφιότητά της είναι το πορτρέτο του ακάρεος Lamnacarus ornatus, μισοκρυμμένου μέσα στη μικροσκοπική πανοπλία του.




Newsroom ΔΟΛ, www.in.gr