ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Έκπληκτοι οι επιστήμονες από την μορφολογία του αστεροειδή Εστία

Λονδίνο
Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα της εξερεύνησης της Εστίας (VESTA) από το διαστημικό σκάφος DAWN που τέθηκε πριν από λίγες εβδομάδες (θυμηθείτε το αντίστοιχο άρθρο της 16ης Ιουλίου 2011) σε τροχιά γύρω από τον αστεροειδή. Τα τελευταία 24ωρα το σκάφος της NASA εξερευνά το βόρειο ημισφαίριο της Εστίας και έστειλε κοντινές φωτογραφίες που αποκαλύπτουν με μεγάλη λεπτομέρεια τη μορφολογία του εδάφους που είναι γεμάτο κρατήρες. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει ένα σύμπλεγμα τριών κρατήρων που...
κέντρισε το ενδιαφέρον των επιστημόνων και εξαιτίας της μορφολογίας και της όψης τους από ψηλά τους ονόμασαν αυτό το τρίο «Χιονάνθρωπο».
«Μαγνήτης» συγκρούσεων
Η Εστία έχει διάμετρο 530 χιλιόμετρα και διαχρονικά αποτελεί πόλο έλξης μετεωριτών και μικρών διαστημικών βράχων που πέφτουν πάνω της δημιουργώντας ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και πλούσιο γεωλογικό περιβάλλον. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η Εστία έχει τόσο πολλά και διαφορετικά χαρακτηριστικά που θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να μπορέσει να μελετηθεί και να αναλυθεί λεπτομερώς. Μέχρι στιγμής το DAWN έχει τραβήξει 500 φωτογραφίες της Εστίας ενώ από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει να καταγράφει και να συλλέγει δεδομένα για την σύσταση του αστεροειδή αλλά και διάφορα άλλα στοιχεία για αυτόν.

Το σκάφος θα μελετήσει την Εστία για 12 μήνες και στην συνέχεια θα ταξιδέψει στον αστεροειδή CERES (Δήμητρα) που έχει διπλάσιο μέγεθος. Στόχος της αποστολής είναι η συγκέντρωση στοιχείων που θα βοηθήσουν στη μελέτη της δημιουργίας του ηλιακού μας συστήματος αφού είναι γνωστό ότι οι αστεροειδείς αποτελούν απομεινάρια των πρώτων φάσεων της δημιουργίας του.  
ΠΗΓΗ ΒΗΜΑ SCIENCE