ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Συνιστούν ιδιαίτερη προσοχή οι επιστήμονες : Αναφορές για εμφάνιση λαγοκέφαλου στα νερά της Χαλκιδικής και της Μεθώνης

Αθήνα
Το κέντρο δηλητηριάσεων του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» δέχτηκε αναφορές για εμφάνιση του δηλητηριώδους ψαριού «λαγοκέφαλος» στη Χαλκιδική και τη Μεθώνη. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για αποφυγή κατανάλωσης ακόμη και των ψαριών που έχουν έρθει σε επαφή μαζί του. Το ψάρι μέσω του Ινδικού Ωκεανού εμφανιζόταν τα προηγούμενα χρόνια από την Κρήτη έως την Πελοπόννησο, αλλά φέτος εμφανίστηκε και σε Χαλκιδική και Μεθώνη. «Το δέρμα και τα εντόσθια έχουν νευροτοξίνη που μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση...

Το ψάρι μπορεί κάποιος να το ξεχωρίσει εύκολα, αλλά το κακό είναι ότι εάν είναι μικρό μοιάζει με σαρδέλα, γιααυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Εάν κάποιος το πιάσει θα πρέπει να πλύνει πολύ καλά τα χέρια του και επίσης τα ψάρια που είναι δίπλα του μπορεί να έχουν επιμολυνθεί» τονίζει στα Νέα η δρ Πολυξένη Νέου, παιδίατρος, διευθύντρια Κέντρου Δηλητηριάσεων στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».
Το ψάρι βρίσκεται και σε ρηχά νερά έχει μαύρες πιτσιλιές στην πλάτη και τερατόμορφο κεφάλι. Μικρό μοιάζει με σαρδέλα.
Ο λαγοκέφαλος (ή λαγόψαρο) είναι επικίνδυνος αφού μπορεί να προκαλέσει παράλυση, αρρυθμίες ακόμη και το θάνατο εξαιτίας της νευροτοξίνης που φέρει στα σπλάχνα και το δέρμα του.
Newsroom ΔΟΛ, www.in.gr