ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

CERN: Η Μεγάλη Έκρηξη παρήγαγε και μια «έκρηξη» χρωμάτων

Γενεύη
Ένα εντυπωσιακό καλειδοσκόπιο ήταν το αποτέλεσμα της Μεγάλης Έκρηξης που οδήγησε στην δημιουργία του Σύμπαντος όπως δείχνουν τα πειράματα που γίνονται στο CERN. Οι επιτελείς του πειράματος ALICE που γίνονται με τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) έδωσαν στην δημοσιότητα εικόνες που παραπέμπουν στις πρώτες στιγμές που ακολούθησαν την Μεγάλη Έκρηξη...

Οι συγκρούσεις των χρωμάτων
Σύμφωνα με τους ερευνητές στα πρώτα μικροδευτερόλεπτα μετά την Μεγάλη Έκρηξη διάφορα ιόντα άρχισαν να συγκρούονται με ταχύτητες που πλησίαζαν αυτές του φωτός μέσα στο σκοτεινό και παγωμένο περιβάλλον που μόλις είχε δημιουργηθεί.
Οι συγκρούσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα να αναπτυχθούν θερμοκρασίες εκατοντάδες χιλιάδες φορές μεγαλύτερες από αυτές που αναπτύσσονται στον Ήλιο δημιουργώντας νέα σωματίδια μέσα σε ένα πολύχρωμο περιβάλλον. Τα πειράματα με τον LHC και η παρατήρηση των συγκρούσεων των σωματιδίων σε αυτόν επέτρεψαν στους επιστήμονες να δουν την εικόνα του νεογέννητου Σύμπαντος και την αποτυπώσουν για πρώτη φορά οπτικά.
ΠΗΓΗ ΒΗΜΑ SCIENCE