ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

O προϊστορικός εξημερωμένος σκύλος της Σιβηρίας

Ουάσινγκτον
Κάτι ανάμεσα σε άγριο λύκο και εξημερωμένο σκύλο, ένα παράξενο πλάσμα είχε αρχίσει να κάνει παρέα με τους ανθρώπους πριν από 33.000 χρόνια, δείχνει ένα απολιθωμένο κρανίο που ανακαλύφθηκε στα Αλταϊκά Όρη της Σιβηρίας. Το κρανίο βρέθηκε σε εξαιρετικά καλή κατάσταση σε μια ορεινή σπηλιά κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με τη Μογγολία και το Καζακστάν, αναφέρει διεθνής ομάδα αρχαιολόγων και παλαιοντολόγων στην ηλεκτρονική επιθεώρηση PLoS ONE...

Το ρύγχος του ζώου ήταν παρόμοιο με το ρύγχος των πλήρως εξημερωμένων σκύλων που ζούσαν στη Γροιλανδία πριν από 1.000 χρόνια, ωστόσο τα δυσανάλογα μεγάλα δόντια του παραπέμπουν σε δείγματα από άγριους ευρωπαϊκούς λύκους 31.000 ετών.
Έμμεσος πρόγονος του σκύλου μας;
Το γεγονός ότι τα ανατομικά χαρακτηριστικά του ζώου βρίσκονται ανάμεσα στον λύκο και τον σκύλο υποδεικνύει ότι επρόκειτο για σκύλο στα αρχικά στάδια της εξημέρωσης, αναφέρει στο BBC η δρ Σούζαν Κρόκφορντ της καναδικής εταιρείας Pacific Identifications, η οποία ειδικεύεται στις αναλύσεις οστών και συνεργάστηκε στη μελέτη με Ρώσους και Βρετανούς ειδικούς.
Ο σημερινός κατοικίδιος σκύλος, με την επιστημονική ονομασία Canis lupus familiaris, είναι υποείδος του γκρι λύκου (Canis lupus) και μπορεί να διασταυρωθεί με οποιονδήποτε λύκο.
Προηγούμενες αρχαιολογικές και γενετικές μελέτες υποδεικνύουν ότι ο γκρίζος λύκος εξημερώθηκε στην Ασία πριν από περίπου 15.000 χρόνια και έκτοτε κατέκτησε όλο τον κόσμο ακολουθώντας τις ανθρώπινες μετακινήσεις.
Οι επιστήμονες εικάζουν ότι οι λύκοι άρχισαν κάποια στιγμή να ακολουθούν τους ανθρώπους αναζητώντας υπολείμματα τροφής. Τα δύο είδη δεν αποκλείεται να άρχισαν κάποια στιγμή να συνεργάζονται στο κυνήγι και τελικά ανέπτυξαν μια φιλία που έκτοτε γίνεται όλο και στενότερη -η επιλεκτική διασταύρωση των λιγότερο επιθετικών λύκων οδήγησε στις δεκάδες φιλικές ράτσες που γνωρίζουμε σήμερα.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, πάντως, οι ερευνητές θεωρούν ότι ο «σκύλος» της Σιβηρίας πιθανότατα δεν είναι άμεσος πρόγονος των σημερινών σκύλων.
Το παράξενο πλάσμα έζησε λίγο πριν την κορύφωση της τελευταίας εποχής των παγετώνων, όταν το δριμύ ψύχος μείωσε τη διαθέσιμη τροφή και ανάγκασε τους ανθρώπους να γίνουν νομάδες. Σύμφωνα με την δρ Κρόκφορντ, η κλιματική μεταβολή χώρισε προσωρινά τον άνθρωπο από τον λύκο και καθυστέρησε την εμφάνιση του καλύτερου φίλου μας για ακόμα 20.000 χρόνια.
Newsroom ΔΟΛ, www.in.gr