ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Από την Παταγονία προέρχεται το μυστικό συστατικό της γερμανικής μπίρας LAGER

Λονδίνο
Όσο παράξενο και αν ακούγεται η γερμανική μπίρα τύπου lager κρύβει τις ρίζες της στα δάση της Νοτίου Αμερικής, όπως αποκαλύπτουν τώρα οι ειδικοί.

Νέα μελέτη έδειξε ότι το μυστικό συστατικό που ευθύνεται για την ιδανική ζύμωση της συγκεκριμένης μπίρας είναι ένα σπάνιο είδος σακχαρομυκήτων το οποίο ταξίδεψε από τη Νότιο Αμερική στην Ευρώπη κατά λάθος πριν από περίπου 500 χρόνια.Πέρα από τη ζύμωση σε χαμηλές θερμοκρασίες, η άγρια μαγιά επιτρέπει και την διατήρηση της μπίρας για μεγάλα χρονικά διαστήματα...


«Μεθυσμένοι» μύκητες αγνώστου ταυτότητας
Για χρόνια οι επιστήμονες γνώριζαν ότι η μαγιά που χρησιμοποιείται για την παρασκευή της γερμανικής μπίρας δεν είναι φυσική: αποτελεί ένα υβρίδιο ευρωπαϊκής μαγιάς και ενός άλλου είδους «μεθυσμένων» μυκήτων που δεν είχε βρεθεί ποτέ στην Ευρώπη.
Το συγκεκριμένο είδος είχε εντοπιστεί για πρώτη φορά από Βαυαρούς μοναχούς όταν κατά την προσπάθειά τους να παρασκευάσουν παγωμένη μπίρα, τοποθέτησαν το μείγμα σε βαρέλι που είχε μάλλον κατασκευαστεί στην Παταγονία. Γερμανική μπίρα με αργεντίνικο ταμπεραμέντο

Τα νέα ευρήματα τώρα, έρχονται να ενώσουν την «αλυσίδα» της παγωμένης απόλαυσης. Ο πολυπόθητος συνδετικός κρίκος είναι ένα είδος σακχαρομυκήτων που εντοπίζεται στις οξιές της Παταγονίας, στην Αργεντινή και μεταφέρεται από μύγες που τρέφονται από αυτές. 
Οι ερευνητές πιστεύουν τώρα ότι το σπάνιο είδος μυκήτων ενδεχομένως να ταξίδεψε εν πλω μέσω ξυλείας στην Ευρώπη, ή ακόμη και στο στομάχι μιας …μύγας!
«Οι μοναχοί φαίνεται ότι έφτιαχναν ένα ελαφρύτερο ποτό το οποίο μπορούσε να διατηρηθεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα και με τον καιρό γινόταν μπίρα» αναφέρει ο πορτογάλλος ερευνητής Χοσέ Πάουλο Σαμπάιο.
Από επιστημονικές αναλύσεις φάνηκε ότι το νέο είδος άγριας μαγιάς δεν έμοιαζε με κανένα άλλο γνωστό είδος.
«Το συγκεκριμένο είδος μυκήτων αναζητάται εδώ και δεκαετίες» εξηγεί ο καθηγητής Κρις Χίτινγκερ από το Πανεπιστήμιο του Ουινσκόνσιν-Μάντισον. «Και τώρα το εντοπίσαμε. Πρόκειται ξεκάθαρα για το άγνωστο μυστικό συστατικό της γερμανικής μπίρας» προσθέτει.
ΒΗΜΑ SCIENCE