ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Με ελεύθερη πτώση από ύψος 37 χλμ. αλεξιπτωτιστής θα επιχειρήσει να γίνει ''υπερηχητικός''

Βιέννη 
Ο διάσημος αλεξιπτωτιστής Φέλιξ Μπάουμγκαρτνερ έβαλε στο μάτι ακόμα τέσσερα παγκόσμια ρεκόρ: σε ένα επικίνδυνο εγχείρημα με χορηγό τη Red Bull, o «Ατρόμητος Φέλιξ» θα πηδήσει από αερόστατο στο ύψος ρεκόρ των 36,6 χιλιομέτρων και θα σπάσει το φράγμα του ήχου σε ελεύθερη πτώση. Όπως ανακοίνωσε η ομάδα του 42χρονου αυστριακού πιλότου, το άλμα προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο πάνω από την έρημο του Νέου Μεξικού. Στα δέκα ολόκληρα λεπτά που αναμένεται να διαρκέσει η πτώση, ο Μπάουμγκαρτνερ θέλει να σπάσει τέσσερα ρεκόρ: ρεκόρ ύψους για επανδρωμένη πτήση με αερόστατο, ρεκόρ ύψους για ελεύθερη πτώση, ρεκόρ απόστασης στη διάρκεια ελεύθερης πτώσης και ρεκόρ ταχύτητας για ελεύθερη πτώση...
Στοίχημα με τον ήχο
Ο Μπάουμγκαρτνερ θα πετάξει στη στρατόσφαιρα ως ο μοναδικός επιβάτης ενός τροποποιημένου μετεωρολογικού αερόστατου, το οποίο θα γεμίσει με αέριο ήλιο και θα υπερβεί τελικά σε διάμετρο τα 100 μέτρα.
Φορώντας μια στολή παρόμοια με τις στολές των αστροναυτών, η οποία θα του προσφέρει οξυγόνο και θα εμποδίσει το αίμα του να βράσει σε συνθήκες χαμηλής ατμοσφαιρικής πίεσης, ο αλεξιπτωτιστής εκτιμάται ότι θα φτάσει την ταχύτητα του ήχου μόλις 35 δευτερόλεπτα μετά το άλμα.
Στο ύψος αυτό, η ταχύτητα του ήχου είναι 1.110 χιλιόμετρα την ώρα. Στο επίπεδο της θάλασσας, όπου ο αέρας είναι πιο πυκνός και πιο θερμός, ο ήχος ταξιδεύει ταχύτερα, στα 1.236 χιλιόμετρα την ώρα.
Ο Μπάουμγκαρτνερ θα σπάσει επίσημα το φράγμα του ήχου, μέχρι την ταχύτητα των Mach 1,2, καθώς θα κινείται ταχύτερα από τα ηχητικά κύματα που θα παράγει ο ίδιος. Μάλιστα το θερμαινόμενο κράνος που θα φορά έχει κατασκευαστεί ώστε να τον προστατεύσει από τον ισχυρό κρότο που θα ζήσει τη στιγμή που φτάνει την ταχύτητα του ήχου.
Το ρεκόρ ύψους για άλμα σε ελεύθερη πτώση κατέχει εδώ και πάνω από μισό αιώνα ο Αμερικανός Τζόσεφ Κίτινγκερ, σήμερα σμήναρχος εν αποστρατεία, ο οποίος το 1960 πήδηξε από αερόστατο σε ύψος 31.330 μέτρων φορώντας στολή παρόμοια με αυτές των αστροναυτών (ένθετη αριστερά).
Το κατόρθωμά του θεωρείται μάλιστα πως ήταν το πρώτο βήμα για την πρώτη αμερικανική επανδρωμένη αποστολή στο Διάστημα.
Η απόπειρα του Μπάουμγκαρτνερ να ξεπεράσει τον Κίτινγκερ προγραμματιζόταν αρχικά για το 2010, καθυστέρησε όμως λόγω νομικών προβλημάτων
Γνωστός και ως «Ατρόμητος Φέλιξ», ή «Θεός των ουρανών», ο Μπάουμγκαρτνερ έχει στο ενεργητικό του πτώσεις με αλεξίπτωτο από πανύψηλους ουρανοξύστες, όπως οι Πύργοι Petronas στη Μαλαισία και το Taipei 101 στην Ταϊβάν.
Το 2003 έγινε ο πρώτος άνθρωπος που διέσχισε τη Μάγχη πετώντας με φτερά από ανθρακόνημα.
ΒΗΜΑ SCIENCE