ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

«Ρομαντική» απειλή από τον Ηλιο, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, ίσως φτάσει στη Γη μαγνητική καταιγίδα

Λονδίνο 
Δύο ηλιακές κηλίδες μεγαλώνουν επικίνδυνα τα τελευταία 24ωρα στον Ήλιο και ήδη έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται ισχυρές μαγνητικές καταιγίδες. Οι επιστήμονες που παρακολουθούν το φαινόμενο αναφέρουν ότι είναι πιθανό μια από αυτές τις καταιγίδες να φτάσει αύριο στη Γη και να προκαλέσει ορισμένα προβλήματα...

Οι νέες κηλίδες
Ο δορυφόρος SDO (Solar Dynamic Observatory) που παρακολουθεί την ηλιακή δραστηριότητα εντόπισε δύο κηλίδες το μέγεθος των οποίων αυξάνεται πολύ τα τελευταία 24ωρα. Οι δύο κηλίδες βρίσκονται στην περιοχή 1416 του μητρικού μας άστρου και τις τελευταίες μέρες το μέγεθος τους έχει διπλασιαστεί. Οι δύο κηλίδες είναι ιδιαίτερα ενεργές και παράγουν μαγνητικές καταιγίδες. Σύμφωνα με τους ειδικούς οι εκλάμψεις των δύο κηλίδων είναι της κατηγορίας Μ που είναι η δεύτερη σε ισχύ κατηγορία εκλάμψεων. Οι πιο ισχυρές εκλάμψεις των ηλιακών κηλίδων είναι οι εκλάμψεις Χ.
Καταιγίδα «αγάπης»
Το Σαββατοκύριακο η περιστροφή του Ήλιου έφερε τις δύο κηλίδες «απέναντι» από τη Γη και έτσι οι επιστήμονες που τις παρακολουθούν εκτιμούν ότι είναι πιθανό οι μαγνητικές καταιγίδες που εκδηλώνονται εκεί να φτάσουν μέχρι τον πλανήτη μας και να προκαλέσουν ορισμένα προβλήματα. Θα είναι όμως χαμηλότερης όμως κλίμακας προβλήματα από εκείνα που προκαλούν οι εκλάμψεις κατηγορίας Χ.
Οι προσομοιώσεις που γίνονται στην Υπηρεσία Μελέτης των Ωκεανών και της Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ) δείχνουν ότι είναι πιθανό μια από τις καταιγίδες των δύο κηλίδων να φτάσει μέχρι τη Γη αύριο αλλά όπως αναφέρουν οι ειδικοί δεν πρόκειται να προκαλέσουν τηλεπικοινωνιακά προβλήματα εμποδίζοντας τις συνομιλίες και την ανταλλαγή μηνυμάτων των... ερωτευμένων. Τα όποια προβλήματα υπάρξουν θα περιοριστούν σε διακοπές των ραδιοσημάτων και αυτές αν τελικά γίνουν θα επηρεάσουν κυρίως τις πολικές περιοχές του πλανήτη μας.
ΒΗΜΑ SCIENCE