ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Βρώσιμα μπουκάλια προσπαθούν να φτιάξουν οι επιστήμονες

Λονδίνο 
Σε λίγα χρόνια θα μπορούμε να απολαμβάνουμε τον χυμό ή το αναψυκτικό μας και στη συνέχεια να καταβροχθίζουμε τη συσκευασία του, υποστηρίζουν τώρα αμερικανοί ερευνητές από το Ινστιτούτο Wyss του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Οι ειδικοί ανέπτυξαν τα WikiCells, ένα είδος βρώσιμης σκληρής «μεμβράνης» που προέκυψε από τον συνδυασμό πολυμερούς υλικού και σωματιδίων τροφίμων. Κατάφεραν μάλιστα να κλείσουν μέσα σε αυτήν διάφορα υγρά. Συγκεκριμένα, έφτιαξαν μεμβράνη με γεύση πορτοκαλιού, τομάτας και σταφυλιού, μέσα στην οποία έκλεισαν χυμό πορτοκαλιού, σούπα γκασπάτσο και κρασί αντίστοιχα...
Βρώσιμα μπουκάλια ενόψει
Μέχρι στιγμής μπορεί να μην έχουν φτάσει σε επίπεδο παρασκευής μιας φιάλης που θα μπορούσε μελλοντικά να φιλοξενεί αναψυκτικά και άλλα ροφήματα, ωστόσο οι επιστήμονες εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι και σκοπεύουν σύντομα να δημιουργήσουν ένα πρότυπο βρώσιμου μπουκαλιού.
«Σε λίγο καιρό, δεν αποκλείεται να συναντούμε τα WikiCells ακόμα και σε εστιατόρια, ως γαστρονομική καινοτομία» αναφέρει ο καθηγητής Μηχανικής Βιοϊατρικής Τεχνολογίας και επικεφαλής της προσπάθειας, δρ Ντέιβιντ Εντουαρντς.
Μέσα στα άμεσα σχέδια του ευρηματικού επιστήμονα, μάλιστα, είναι και ένα μηχάνημα το οποίο με τη βοήθεια των WikiCells θα επιτρέπει στους χρήστες – ειδικά στον αναπτυσσόμενο κόσμο – να δημιουργούν τα δικά τους μπουκάλια χωρίς πλαστικό.
«Η ιδέα πίσω από αυτό, είναι η δημιουργία μπουκαλιών με τρόπο παρόμοιο με εκείνον που η φύση δημιουργεί “συσκευασίες”. Οι κάτοικοι σε χωριά της Αφρικής θα μπορούσαν να σταματήσουν να βασίζονται στα πλαστικά και να δημιουργούν δικές τους συσκευασίες» τονίζει ο ίδιος.
Ο δρ Εντουαρντς βρίσκεται πίσω και από το AeroShot, έναν «εισπνευστήρα» καφεΐνης. Η συσκευή, σε μέγεθος κραγιόν, προσφέρει στον χρήστη με κάθε εισπνοή δόση καφεΐνης, αντίστοιχη με εκείνη που υπάρχει σε ένα φλιτζάνι καφέ. Το AeroShot κυκλοφορεί ήδη στις ΗΠΑ (Μασαχουσέτη και Νέα Υόρκη) και στη Γαλλία.
 ΒΗΜΑ SCIENCE