ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Τα βραβεία Αντι-Νόμπελ 2013

 Ο χημικός Dudley Herschbach και κάτοχος βραβείου Νόμπελ Χημείας το 1986, πετάει μια σαΐτα κατά την τελετή των βραβείων Ig Nobel ή αλλιώς των Αντι - Νόμπελ, στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στη Βοστόνη.

Από το 1991 και κάθε χρόνο τέτοια εποχή λαμβάνει χώρα στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στη Βοστόνη των ΗΠΑ μια ασυνήθιστη τελετή βράβευσης κάποιων ευρηματικών επιστημονικών ιδεών της χρονιάς που πέρασε. Σε αντίθεση με τα βραβεία Νόμπελ τα οποία θα δοθούν σε περίπου ένα μήνα, τα Ig Nobel δίνονται προς τιμή των ανακαλύψεων που πρώτα «κάνουν τους ανθρώπους να γελάσουν και μετά να σκεφτούν». Μεταξύ των φετινών βραβείων ήταν η πρόβλεψη για το πότε μια αγελάδα πρόκειται να καθίσει, η διαπίστωση πως τα καρδιοπαθή ποντίκια ζούνε περισσότερο όταν ακούνε όπερα, ή ο σχεδιασμός ενός ηλεκτρομηχανολογικού συστήματος που θα παγιδεύει αεροπειρατές...
Το κοινό βραβείο αστρονομίας-βιολογίας, το πήρε το πανεπιστήμιο του Lund, για την ανακάλυψη πως τα σκαθάρια χρησιμοποιούνε τα αστέρια για το  προσανατολισμό τους. Η συγκεκριμένη ανακάλυψη έχει και πρακτική σκοπιά, όπως λένε οι ερευνητές, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο σχεδιασμό αυτόνομων οχημάτων και ρομπότ.

Το βραβείο ψυχολογίας πήγε στο πανεπιστήμιο του Ohio για την επιβεβαίωση πως η μέθη συνοδεύεται και από την αίσθηση πως είμαστε πιο ελκυστικοί. «Οι μεθυσμένοι άνθρωποι θεωρούν πως είναι πιο ελκυστικοί από ό,τι στην καθημερινότητά τους, αλλά αυτό δεν ισχύει», λέει ο ψυχολόγος Brad Bushman. «Αυτή η ψευδαίσθηση μπορεί καμιά φορά να τους δημιουργήσει προβλήματα, ιδιαίτερα όταν αισθάνονται πως είναι ακαταμάχητοι».
Το βραβείο της φυσικής ανήκει στο πανεπιστήμιο του Μιλάνο, για τον υπολογισμό της βαρύτητας που θα πρέπει να έχει ένας πλανήτης ώστε κάποιος να μπορεί να τρέξει στην επιφάνεια μίας λίμνης δίχως να βυθιστεί. Σύμφωνα με τους Alberto Minetti και Yuri Ivanenko, αυτό δε θα συνέβαινε στον Άρη, αλλά θα μπορούσε να συμβεί στη Σελήνη.
Το βραβείο ιατρικής δόθηκε σε ιάπωνες ερευνητές του πανεπιστημίου του Τόκιο για την ανακάλυψη ότι τα ποντίκια που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς, επιβιώνουν περισσότερο όταν ακούνε συγκεκριμένη μουσική.
Ένα ακόμη βραβείο που προκάλεσε γέλιο, ήταν το βραβείο ειρήνης στον πρόεδρο της Λευκορωσίας Alexander Lukashenko, για την απαγόρευση του δημόσιου χειροκροτήματος, αλλά και στην αστυνομία της χώρας του για τη σύλληψη ενός χειροκροτητή.
Τα βραβεία παρέδωσαν κάτοχοι των βραβείων Νόμπελ, όπως ο Sheldon Glashow και ο Frank Wilczek. Ο εμπνευστής των βραβείων Marc Abrahams τέλειωσε την τελετή με την καθιερωμένη επιφώνηση: «εάν δεν κερδίσατε φέτος κάποιο βραβείο Ig Nobel, αλλά ειδικά εάν κερδίσατε, σας εύχομαι καλύτερη τύχη του χρόνου».  
www.naftemporiki.gr