ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Nymi: Ο χτύπος της καρδιάς ως κωδικός πρόσβασης

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Discovery News, ειδικοί σένσορες παρακολουθούν τον χτύπο της καρδιάς και μπορούν να «διαπιστώσουν» εάν ο χρήστης είναι αυτός που πρέπει να είναι.
Οι «παραδοσιακοί» κωδικοί πρόσβασης σιγά σιγά φαίνονται να εκλείπουν από ηλεκτρονικές συσκευές και υπηρεσίες, καθώς νέες, εξελιγμένες τεχνολογικά μέθοδοι κάνουν την εμφάνισή τους, υποσχόμενες μεγαλύτερη ευκολία, αλλά και ασφάλεια. Σε αυτές περιλαμβάνονται συστήματα ταυτοποίησης μέσω εγκεφαλικών κυμάτων, δακτυλικών αποτυπωμάτων, καθώς και ειδικά δαχτυλίδια- «ταυτότητες». Ωστόσο, το Nymi, που αναπτύσσει η καναδική Bionym, πάει ένα βήμα παραπέρα: το εν λόγω περικάρπιο επιβεβαιώνει την ταυτότητα του χρήστη μέσω ηλεκτροκαρδιογραφήματος ECG. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Discovery News, ειδικοί σένσορες παρακολουθούν τον χτύπο της καρδιάς και μπορούν να «διαπιστώσουν» εάν ο χρήστης είναι αυτός που πρέπει να είναι...
Το Nymi θεωρείται πως θα μπορεί να «συνεργαστεί» με μία τεράστια γκάμα συσκευών, από tablets, smartphones και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές μέχρι και σε αυτοκίνητα. Κατά την Bionym, η «πλαστογράφηση» του χτύπου της καρδιάς ενός ατόμου είναι δυσκολότερος «άθλος» ακόμη και από τα χαρακτηριστικά που θεωρούνται κατεξοχήν ασφαλή και προς τα οποία προσανατολίζονται τα περισσότερα βιομετρικά συστήματα, όπως τα δακτυλικά αποτυπώματα ή η αναγνώριση προσώπου. Όσον αφορά την «αξιοπιστία» του καρδιογραφήματος, έρευνες των τελευταίων ετών έχουν δείξει πως, αν και οι υγιείς καρδιές δίνουν πολύ παρεμφερή σήματα, υπάρχουν αρκετές διαφορές από άτομο σε άτομο για να χρησιμοποιηθούν ως «ταυτότητες» διαφορετικών ατόμων.
Για να καταχωρηθεί η ταυτότητα ενός χρήστη, χρησιμοποιείται ένας αισθητήρας στο πάνω τμήμα του περικαρπίου για περίπου δύο λεπτά, κατά τα οποία το Nymi καταγράφει την «υπογραφή» του μέσω ηλεκτροκαρδιογραφήματος και την αποθηκεύει. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, το σύστημα αναγνωρίζει μόνο αυτήν. Από εκεί και πέρα, αυτό που απαιτείται είναι ο χρήστης να ακουμπά το περικάρπιο για λίγα δευτερόλεπτα, όσο η συσκευή συγκρίνει τις «υπογραφές». Εάν διαπιστωθεί πως είναι ίδιες, το σύστημα αποστέλλει μήνυμα μέσω Bluetooth στην ασφαλισμένη συσκευή. Αξίζει να σημειωθεί πως, εάν το περικάρπιο αφαιρεθεί από το χέρι του χρήστη, οι συσκευές που είναι συνδεδεμένες μαζί του «κλειδώνουν» αυτόματα- τουλάχιστον, μέχρι να λάβει νέα μέτρηση ECG.
Το Nymi επίσης φαίνεται πως θα  έχει δυνατότητες ελέγχου μέσω χειρονομίας: μία συγκεκριμένη κίνηση του χεριού ή του καρπού θα υποδεικνύει, για παράδειγμα, συγκεκριμένες πόρτες ή παράθυρα, ενώ εκτιμάται πως η συσκευή θα περιλαμβάνει και δυνατότητες online πληρωμών. Σε πιο «επικοινωνιακό» επίπεδο, θα υπάρχει η δυνατότητα ενημέρωσης του χρήστη μέσω δονήσεων για εισερχόμενα email ή μηνύματα σε κοινωνικά δίκτυα, τα οποία θα μπορεί να δει σε μία μικρή οθόνη LED. Οι προπαραγγελίες (η συσκευή βρίσκεται υπό ανάπτυξη) ξεκινούν στις 4 Σεπτεμβρίου, με την τιμή να βρίσκεται στα 79 δολάρια- δεν θεωρείται πως θα ξεπεράσει τα 100. Οι πρώτες εκδόσεις θα είναι συμβατές με iOS, Android, Windows και Mac OS X. Η κυκλοφορία του αναμένεται κατά πάσα πιθανότητα μέσα στο 2014, και θα μπορεί να ξεκλειδώνει, σε πρώτο επίπεδο, PC, Mac, iPhone και συσκευές με Android, όπως επεσήμανε ο CEO της εταιρείας, Καρλ Μάρτιν, στο Popular Science. Όπως ευελπιστεί ο ίδιος, θα υπάρξουν developers που θα ασχοληθούν με την ανάπτυξη προγραμμάτων και εφαρμογών που θα επεκτείνουν τις δυνατότητες του Nymi.
www.naftemporiki.gr