ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Υποθάλαμος: Το «κλειδί» που ρυθμίζει τη γήρανση - Ερευνητές καθυστέρησαν τα δεινά της γήρανσης σε ποντίκια ενεργοποιώντας ένα γονίδιο στη συγκεκριμένη περιοχή

Ο υποθάλαμος ρυθμίζει μεταξύ άλλων την όρεξη, τη θερμοκρασία του σώματος, τον ύπνο, τα επίπεδα κόπωσης και το βιολογικό ρολόι
Ουάσινγκτον 
Πληθαίνουν οι ενδείξεις για τον ρόλο του εγκεφάλου στη διαδικασία της γήρανσης. Στην τελευταία μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, οι ερευνητές κατάφεραν να καθυστερήσουν τα δεινά της γήρανσης ενεργοποιώντας ένα γονίδιο στον υποθάλαμο του εγκεφάλου. Η ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον δημιούργησε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια τα οποία παράγουν αυξημένες ποσότητες της πρωτεΐνης Sirt1, η οποία έχει γίνει τα τελευταία χρόνια αντικείμενο ενθουσιώδους μελέτης, καθώς δείχνει να επιβραδύνει τη γήρανση...
Ορισμένα από τα πειραματόζωα παρήγαγαν επιπλέον Sirt1 σε ιστούς του σώματος, ενώ άλλα παρήγαγαν υψηλά επίπεδα της πρωτεΐνης μόνο στον εγκέφαλο.


«Διαπιστώσαμε ότι μόνο τα ποντίκια που υπερεξέφραζαν τη Sirt1 στον εγκέφαλο παρουσίαζαν παράταση της διάρκεια ζωής και καθυστέρηση της γήρανσης» σημειώνει οΣιν-ιτσίρο Ιμάι, επικεφαλής της μελέτης.



Όπως αναφέρει η ομάδα του στην επιθεώρηση «Cell Metabolism», η μέση διάρκεια ζωής σε αυτή την ομάδα πειραματόζωων ήταν 16% μεγαλύτερη για τα θηλυκά άτομα και 9% για τα αρσενικά, συγκριτικά με ποντίκια που δεν έχουν τροποποιηθεί γενετικά. Στον άνθρωπο, η αύξηση αυτή θα πρόσθετε 13 με 14 επιπλέον χρόνια για τις γυναίκες και 7 για τους άνδρες.



Γενικότερη βελτίωση



Επιπλέον, όμως, τα πειραματόζωα παρουσίαζαν φυσιολογικές και συμπεριφορικές βελτιώσεις, όπως αυξημένη δραστηριότητα τη νύχτα (κάτι καλό για τα ποντίκια), αυξημένη κατανάλωση οξυγόνου και μειωμένη πιθανότητα θανάτου από καρκίνο.



Πώς όμως εμποδίζει αυτά τα δεινά της γήρανσης η πρωτεΐνη Sirt1; H μελέτη έδειξε ότι η υπερέκφραση της πρωτεΐνης σε δύο πυρήνες του υποθαλάμου πυροδοτεί τη μετάδοση σημάτων από τον υποθάλαμο στους σκελετικούς μυς. Με τη σειρά τους, τα νευρικά αυτά σήματα οδηγούν στις φυσιολογικές και συμπεριφορικές μεταβολές που παρατηρήθηκαν.



Τα ευρήματα αυτά έρχονται να προστεθούν σε προηγούμενες μελέτες, οι οποίες συνέδεαν τη γήρανση με τον υποθάλαμο μέσω διαφορετικών μηχανισμών.



Η νέα μελέτη, εκτός του ότι προσφέρει νέα στοιχεία για το ρόλο του υποθαλάμου στη γήρανση, προσφέρει επιπλέον μια πιθανή απάντηση σε ένα φλέγον, αλλά φαινομενικά άσχετο ερώτημα.



Απάντηση στο φλέγον ερώτημα του περιορισμού πρόσληψης θερμίδων;



Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η γήρανση είναι δυνατόν να επιβραδυνθεί σε πολλά είδη πειραματόζωων με δραστικό περιορισμό της πρόσληψης θερμίδων.Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι αυτή η δραστική δίαιτα πιθανότατα ενεργοποιεί το γονίδιο Sirt1. Παρόλα αυτά, ο ακριβής μηχανισμός του φαινομένου παραμένει άγνωστος.



Το τελευταίο πείραμα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ότι ο θερμιδικός περιορισμός παρατείνει τη ζωή επειδή ενεργοποιεί το γονίδιο Sirt1 στον υποθάλαμο.



Το επόμενο βήμα θα είναι να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα και στον άνθρωπο και να διαπιστωθεί αν υπάρχει τρόπος να πείσουμε τον εγκέφαλο να αναβάλλει τη γήρανση ακόμα και χωρίς ακραία δίαιτα.
www.tovima.gr