ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Το φως θα φορτίζει τα gadgets: Η επαναστατική τεχνολογία Wysips υπόσχεται μόνιμη ενέργεια στις ηλεκτρονικές συσκευές


Η τεχνολογία Wysips υπόσχεται απεριόριστη ενέργεια στις ηλεκτρονικές συσκευές όπως τα κινητά τηλέφωνα
ΠΑΡΙΣΙ
Η γαλλική εταιρία SunPartner Group αναπτύσσει μια τεχνολογία η οποία, όπως υποστηρίζουν οι δημιουργοί της, θα επιτρέπει τη φόρτιση ηλεκτρονικών συσκευών καθημερινής χρήσης (κινητά τηλέφωνα, ταμπλέτες, ρολόγια κ.α.) μέσω του φωτός. Αυτό σημαίνει ότι οι συσκευές μας δεν θα ξεμένουν ποτέ από ενέργεια...
Επαναστατική
Η τεχνολογία που ονομάζεται Wysips ενσωματώνεται σε μια μεμβράνη η οποία τοποθετείται στην οθόνη των συσκευών. Η μεμβράνη αυτή μετατρέπει τόσο το ηλιακό όσο και το τεχνητό φως σε ενέργεια. Στις πρώτες δοκιμές που έκαναν οι ερευνητές, όταν η μεμβράνη εκτέθηκε σε δέκα λεπτά φωτός μπόρεσε να προσφέρει ενέργεια στη μπαταρία μιας συσκευής για χρονική διάρκεια τεσσάρων λεπτών. 
Η τεχνολογία Wysips βασίζεται σε μια τεχνική που ονομάζεται «οπτική επεξεργασία». Ενα στρώμα ημικυλινδρικών φακών προσδένεται σε ένα στρώμα φωτοβολταϊκών κρυστάλλων. Η φωτοβολταϊκή τεχνολογία συλλαμβάνει την ενέργεια του ηλιακού ή του τεχνητού φωτός και τη μετατρέπει σε ηλεκτρική. Σύμφωνα με τα στελέχη της SunPartner Group, η τεχνολογία τους μπορεί να αξιοποιηθεί εμπορικά και να εμφανισθούν οι πρώτες ηλεκτρονικές συσκευές με Wysips  μέσα στο 2014.
www.tovima.gr