ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Τεράστια αποθέματα γλυκού νερού ίσως ανακουφίσουν την Κένυα

Η ανακάλυψη που, κατά τις αρχές «αλλάζει τα δεδομένα», έγινε μετά από ανάλυση δεδομένων από δορυφόρο, ραντάρ και γεωλογικούς χάρτες, σε συνεργασία με την Unesco.
Ελπίδες για ανακούφιση των κατοίκων της άνυδρης Κένυας γεννά η ανεύρεση τεράστιου υπόγειου κοιτάσματος γλυκού νερού. Εάν οι εκτιμήσεις των αρχών επαληθευτούν, το κοίτασμα θα μπορούσε να καλύψει το σύνολο των αναγκών της χώρας σε νερό για τα επόμενα 70 χρόνια. Σύμφωνα με την υπουργό Περιβάλλοντος Τζούντι Γουαχούνγκου, το κοίτασμα που χωρίζεται σε πέντε υδροφορείς εντοπίστηκε στην περιοχή Τουρκάνα, στα βορειοδυτικά, η οποία υποφέρει από την ξηρασία και τη φτώχεια. Πιστεύεται ότι περιέχει έως και 200 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα γλυκού νερού, ποσότητα δεκαπλάσια από το απόθεμα που διαθέτει σήμερα η Κένυα...
Η ανακάλυψη που, κατά τις αρχές «αλλάζει τα δεδομένα», έγινε μετά από ανάλυση δεδομένων από δορυφόρο, ραντάρ και γεωλογικούς χάρτες, σε συνεργασία με την Unesco. Οι ίδιες τεχνολογίες αναμένεται να αξιοποιηθούν για τη χαρτογράφηση των υδάτινων πόρων ολόκληρης της χώρας.
«Οι πληροφορίες μας έρχονται σε μια στιγμή, κατά την οποία η χώρα έχει ανάγκη από σταθερά αποθέματα νερού», δήλωσε η υπουργός. «Αυτό το νέο πλούσιο κοίτασμα ανοίγει την πόρτα σε ένα μέλλον μεγαλύτερης ευημερίας για τους κατοίκους της Τουρκάνα και για το έθνος μας. Πρέπει τώρα να εργαστούμε ώστε να μάθουμε περισσότερα και με υπεύθυνο τρόπο γι’ αυτούς τους φυσικούς πόρους και να τους διαφυλάξουμε για τις επόμενες γενιές».
Οι αρχές παραδέχονται ότι θα είναι δύσκολο το νερό να φθάσει σε αυτούς που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη: τους 700.000 κατοίκους της απομονωμένης και υποβαθμισμένης Τουρκάνα, όπου κυριαρχεί η ανομία. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες ομάδες ενόπλων από την Ουγκάντα, το Σουδάν και την Αιθιοπία πραγματοποιούν εφόδους στην περιοχή για να κλέψουν ζώα. Οι έφοδοι συχνά έχουν αιματηρή κατάληξη.
Οργανώσεις όπως η Oxfam χαιρέτισαν την ανακοίνωση, διατυπώνοντας ωστόσο επιφυλάξεις για την αξιοποίηση του κοιτάσματος. Εκτιμούν ότι η πραγματική δοκιμασία για τις αρχές θα είναι να εγκαταστήσουν τις κατάλληλες υποδομές που θα επιτρέψουν στους κατοίκους ολόκληρης της χώρας να καρπωθούν τα οφέλη της ανακάλυψης.
www.naftemporiki.gr