ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Ο ρόλος της πρωτεΐνης SIK1: «Ανακαλύφθηκε» η μοριακή αιτία του τζετ λαγκ



Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Βρετανοί επιστήμονες πιστεύουν ότι βρήκαν την αιτία που χρειαζόμαστε χρόνο για να προσαρμοστούμε όταν ταξιδεύουμε μεταξύ δύο διαφορετικών χρονικών ζωνών, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο CellΟι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν τα «μοριακά φρένα» που εμποδίζουν το φως να κάνει επανεκκίνηση στο βιολογικό μας ρολόι όταν ταξιδεύουμε αεροπορικώς, προκαλώντας μας το γνωστό τζετ-λαγκ... 
Από τα πειράματα που έκαναν διαπίστωσαν ότι το «λύσιμο» των φρένων αυτών έδινε την δυνατότητα της άμεσης προσαρμογής στα πειραματόζωα.

Οι ερευνητές ελπίζουν τώρα με τα νέα αυτά στοιχεία να μπορέσουν να δημιουργήσουν καλύτερα φάρμακα για την αντιμετώπιση του τζετ-λαγκ καθώς και διαφόρων ψυχικών διαταραχών.

Το βιολογικό μας ρολόι, όπως είναι γνωστό κρατά τον οργανισμό μας σε έναν ρυθμό, καθορίζοντας τη διάθεση, την πείνα, τη νύστα και την αρτηριακή μας πίεση μεταξύ άλλων βιολογικών λειτουργιών.

Το φως δρα σαν κουμπί επανεκκίνησης που κρατά το βιολογικό ρολόι σε σωστή λειτουργία, αλλά όταν ταξιδεύουμε αεροπορικώς ανά τον κόσμο, χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί. Αυτό συνεπάγεται κόπωση για τον οργανισμό μας, που μάλιστα μπορεί να διαρκεί και αρκετές ημέρες.

Οι βρετανοί ερευνητές, που χρηματοδοτήθηκαν από το The Wellcome Trust, θέλησαν αποσαφηνίσουν γιατί δεν γίνεται αυτόματη προσαρμογή του οργανισμού. Μελέτησαν λοιπόν ποντίκια, τα οποία επίσης διαθέτουν βιολογικό ρολόι, παρόμοιο με αυτό των ανθρώπων.

Επικέντρωσαν την έρευνά τους στον υπερχιασματικό πυρήνα, ένα τμήμα του εγκεφάλου που κρατά το υπόλοιπο σώμα σε συγχρονισμό. Αναζήτησαν τμήμα DNA που τα επίπεδα της δραστηριότητάς τους ανάλογο με το εξωτερικό φως.

Διαπίστωσαν λοιπόν ότι τεράστιος αριθμός γονιδίων ενεργοποιούνταν, αλλά στη συνέχεια η πρωτεΐνη SIK1 τα απενεργοποιούσε όλα. Δρούσε δηλαδή σαν ένα «φρένο» που περιόριζε την επίδραση του φωτός.

Πειράματα που έκαναν για να μειώσουν την λειτουργία της SIK1 έδειξαν ότι τα ποντίκια προσαρμόζονταν άμεσα ακόμη και όταν το βιολογικό τους ρολόι καλούνταν να αλλάξει κατά έξι ώρες.

«Μειώσαμε τα επίπεδα της πρωτεΐνης κατά 50-60%, για να επιφέρουμε μια άμεση επίδραση. Παρατηρήσαμε λοιπόν ότι τα ποντίκια μπορούσαν να προσαρμοστούν άμεσα στην διαφορά των έξι ωρών», εξηγούν οι ερευνητές. 
health.in.gr