ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Βρετανία: Η τεχνολογία «νίκησε» τους ληστές τραπεζών

Οι επίδοξοι ληστές τραπεζών σήμερα είναι αντιμέτωποι με προηγμένες κάμερες CCTV (κλειστού κυκλώματος), συστήματα προστασίας που ενεργοποιούνται μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και ακόμη και μια ειδική «ομίχλη» η οποία έχει σχεδιαστεί για τον αποπροσανατολισμό των κακοποιών (φωτ. αρχείου).
Μεγάλη πτώση, της τάξης του 90%, σημείωσαν οι ένοπλες ληστείες τραπεζών στη Βρετανία μέσα στην τελευταία δεκαετία, η οποία αποδίδεται στην εξάπλωση της τεχνολογίας. Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Βρετανών Τραπεζιτών (British Bankers Association- ΒΒΑ) – το 2011 υπήρξαν μόλις 66 ληστείες, τη στιγμή που το 1992 είχαν σημειωθεί 847. Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC,  η πτώση αυτή αποδίδεται σε έναν μεγάλο αριθμό πρωτοποριακών τεχνολογιών, οι οποίες καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο να λειτουργήσουν οι «παραδοσιακές» τακτικές των ληστών τραπεζών...
«Οι τράπεζες δουλεύουν σκληρά για να περιορίσουν τις ένοπλες ληστείες στον κόσμο της τηλεόρασης» δήλωσε ο επικεφαλής της ΒΒΑ, Άντονι Μπράουν.
Κατά τον Μπράουν, οι επίδοξοι ληστές τραπεζών σήμερα είναι αντιμέτωποι με προηγμένες κάμερες CCTV (κλειστού κυκλώματος), συστήματα προστασίας που ενεργοποιούνται μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και ακόμη και μια ειδική «ομίχλη» η οποία έχει σχεδιαστεί για τον αποπροσανατολισμό των κακοποιών.
Αντίστοιχες μειωτικές τάσεις παρατηρούνται και στις ΗΠΑ, όπου τα στοιχεία του FBI υποδεικνύουν ότι το 2012 ο αριθμός των ενόπλων ληστειών τραπεζών σε όλη τη χώρα έφτασε τις 3.870 – το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και δεκαετίες.
Οι τράπεζες έχουν επενδύσει στην τεχνολογία ασφαλείας τα τελευταία χρόνια, σε μέσα όπως η προαναφερθείσα «ομίχλη», ειδικά φράγματα που πέφτουν μόλις πατηθεί «κουμπί πανικού» και σπρέι DNA, το οποίο είναι ανιχνεύσιμο, απομακρύνεται δύσκολα και μπορεί να αποδείξει ότι το άτομο το οποίο ψεκάστηκε με αυτό βρισκόταν στον συγκεκριμένο χώρο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του BBC, οι κίνδυνοι που προκύπτουν για τους ληστές από το σύνολο αυτών των τεχνολογικών μέτρων είναι πολύ μεγαλύτεροι από τα οφέλη – ειδικά από τη στιγμή που έχει μειωθεί η ποσότητα του ρευστού που αποθηκεύεται στα υποκαταστήματα των τραπεζών.
Ωστόσο, εξακολουθούν να υφίστανται εγκληματικές απειλές, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις: χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το κυβερνοέγκλημα με στόχο τις τράπεζες και τις οικονομικές συναλλαγές, ενώ παράλληλα κάποιοι κακοποιοί στρέφουν την προσοχή τους στις χρηματαποστολές.
www.naftemporiki.gr