ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Αποκαλυπτική αυτοψία στο ρήγμα του ιαπωνικού τσουνάμι

Το γεωτρύπανο του Chikyu καταδύθηκε 7 χιλιόμετρα στον Ειρηνικό και τρύπησε το βυθό σε βάθος ενός χιλιομέτρου (Πηγή: IODP/JAMSTEC) 

Ουάσινγκτον
Ερευνητική γεώτρηση κάτω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, στην περιοχή όπου συναντώνται δύο τεκτονικές πλάκες, αποκαλύπτει τις γεωλογικές ιδιοτροπίας που πυροδότησαν το φονικό ιαπωνικό τσουνάμι του 2011: οι δύο γιγάντιες πλάκες χωρίζονταν από ένα ολισθηρό στρώμα αργίλου πάχους μόλις 5 μέτρων. Κανένα ωκεανογραφικό σκάφος δεν μπορεί να φτάσει βαθύτερα από το ιαπωνικό γεωτρητικό πλοίο Chikyu, του οποίου τα δεδομένα τροφοδότησαντέσσερις επιμέρους μελέτες που δημοσιεύονται αυτή την εβδομάδα στο Science. Ο σεισμός των 9 βαθμών που πυροδότησε το τσουνάμι στις 11 Μαρτίου 2011, o ισχυρότερος που έχει πλήξει ποτέ την Ιαπωνία, εκδηλώθηκε σε μια «ζώνη υποβύθισης», το όριο όπου η τεκτονική πλάκα του Ειρηνικού γλιστρά κάτω από μια γειτονική πλάκα...
Η δόνηση ήταν στην πραγματικότητα δύο σεισμοί σε έναν, εξηγεί ο δικτυακός τόπος του περιοδικού Nature. Ένας συνηθισμένος, βαθύς σεισμός κοντά στο επίκεντρο, και ένας παράξενος ρηχός σεισμός που εκδηλώθηκε αμέσως μετά και προκάλεσε μετατόπιση του βυθού κατά 50 μέτρα προς τα πλάγια. Η μετατόπιση, με τη σειρά της, προκάλεσε ένα από τα μεγαλύτερα τσουνάμι στη σύγχρονη ιστορία.

Το γεωτρύπανο του ωκεανογραφικού σκάφους Chikyu καταδύθηκε 7 χιλιόμετρα στον Ειρηνικό και τρύπησε το βυθό σε βάθος ενός χιλιομέτρου. Η έρευνα αποκάλυψε ότι οι δύο τεκτονικές πλάκες χωρίζονται από ένα στρώμα αργιλώδους λάσπης πάχους μόλις πέντε μέτρων.

«Αυτό είναι παράξενο. Συνήθως έχει πάχος αρκετών δεκάδων μέτρων» σχολίασε η Έμιλι Μπρόντσκι του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στη Σάντα Κρουζ, η οποία συμμετείχε σε τρεις από τις τέσσερις μελέτες.

Επιπλέον, εργαστηριακές μελέτες έδειξαν ότι το στρώμα αργίλου ήταν άκρως ολισθηρό, και μάλιστα έγινε ακόμα πιο ολισθηρό όταν η πίεση αυξήθηκε απότομα, καθώς το νερό που περιείχε η λάσπη προσπάθησε να δραπετεύσει καθώς δεχόταν την πίεση. 

Οι μελέτες θα μπορούσαν τώρα να βοηθήσουν στην κατανόηση αυτού του ρήγματος που απειλεί την Ιαπωνία, καθώς και άλλων ζωνών υποβύθισης που περιέχουν τέτοια στρώματα αργίλου.

Ένα από τα ρήγματα στα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τα νέα στοιχεία για την ολίσθηση ρηγμάτων κάτω από μεγάλες πιέσεις είναι το διαβόητο ρήγμα του Αγίου Ανδρέα, μια διαχρονική απειλή για το Λος Άντζελες και το Σαν Φρανσίσκο.
Newsroom ΔΟΛ, www.in.gr