ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Η μεγάλη κρυστάλλινη σφαίρα της ηλιακής ενέργειας


Μια γιγαντιαία κρυστάλλινη σφαίρα γεμάτη νερό, η οποία λειτουργεί ως συγκεντρωτής ηλιακής ενέργειας παρακολουθώντας τον ήλιο και εστιάζοντας την ακτινοβολία του σε ένα συλλέκτη, είναι η πρόταση ενός γερμανού σχεδιαστή για ένα νέο σύστημα συγκεντρωτικών φωτοβολταϊκών. Ο Αντρέ Μπρέσελ είναι πεπεισμένος ότι το σφαιρικό του σχέδιο έχει πολλά πλεονεκτήματα έναντι των συμβατικών ηλιακών τεχνολογιών. Η κρυστάλλινη σφαίρα μπορεί να τοποθετηθεί πρακτικά οπουδήποτε συλλέγοντας οποιοδήποτε φως είναι διαθέσιμο εκείνη τη στιγμή χάρη σε ένα διαξονικό σύστημα παρακολούθησης...
Ο αρχιτέκτοντας υποστηρίζει ότι η εφεύρεσή του έχει μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση σε σχέση με τα κλασικά φωτοβολταϊκά πάνελ και μπορεί να τετραπλασιάσει την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος ακόμη και σε μέρες με συννεφιά. Καθώς βρίσκεται ακόμη στη φάση του πρωτοτύπου, τεχνικές πληροφορίες π.χ. για την ισχύ του συστήματος, δεν δίνονται στη δημοσιότητα. Ο Μπρέσελ, ωστόσο, λέει ότι ο βαθμός απόδοσής του φθάνει μέχρι στιγμής το 30%.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι έχει χρησιμοποιήσει το σύστημα για την παραγωγή ενέργειας από το σεληνόφως. «Ο σφαιρικός φακός είναι ο μοναδικός που μπορεί να συγκεντρώσει διάχυτο φως», λέει. «Η απόδοσή του δεν είναι απλώς καλή, είναι πολύ καλύτερη απ’ ό,τι πίστευαν οι επιστήμονες» και επιπλέον το κόστος συντήρησής του είναι μηδαμινό, αφού η σφαίρα έχει μεταξύ άλλων το πλεονέκτημα ότι δεν μαζεύει σκόνη. Το κόστος παραγωγής της είναι αρκετά χαμηλό, ενώ «δεν χρειάζεται να είναι 100% σφαιρική», κατά τον Μπρέσελ.
Ο αρχιτέκτονας με έδρα τη Βαρκελώνη λέει ότι έχει έρθει σε επαφή με μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των ΑΠΕ, ανάμεσά τους και τη Siemens, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει καταλήξει σε συμφωνία συνεργασίας.
www.naftemporiki.gr