ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

VIDEO-Ο άρχοντας του…«έξυπνου» δαχτυλιδιού: Ονομάζεται Smarty Ring, διαθέτει οθόνη και επικοινωνεί με smartphones

Λονδίνο 
Tο Smarty Ring είναι ένα δαχτυλίδι διαφορετικό από τα άλλα, καθώς διαθέτει τη νοημοσύνη ώστε να επικοινωνεί με smartphones και να ενημερώνει μέσω της ενσωματωμένης οθόνης του τον κάτοχό του για τυχόν μηνύματα, κλήσεις και άλλες ειδοποιήσεις. Κατασκευασμένο από ανοξείδωτο ατσάλι το «δικτυωμένο» δαχτυλίδι συνδέεται με το κινητό μέσω Bluetooth με τη βοήθεια της εφαρμογής που το συνοδεύει (για Android και iOS). Κάθε φορά που ο χρήστης λαμβάνει μια κλήση, ένα email ή μια ειδοποίηση στα social media αυτό αναγράφεται στην οθόνη LED του Smarty Ring...

Δαχτυλίδι-πολυεργαλείο

Μέσω της εφαρμογής, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να αλλάζει προφίλ, να ρυθμίζει την ώρα και να ορίζει τη λίστα ταχείας κλήσης. Όταν δεν υπάρχει κάποια ειδοποίηση, η οθόνη του δαχτυλιδιού δείχνει την ώρα.
Κατά τη λήψη κλήσης στο συνδεδεμένο με το δαχτυλίδι κινητό του, ο χρήστης μπορεί να επιλέξει αν θα απαντήσει ή αν θα απορρίψει την κλήση, πατώντας τα κουμπάκια που βρίσκονται στο πλάι του hi-tech αξεσουάρ. Με τα ίδια κουμπιά ο ίδιος μπορεί να διαχειριστεί τα μουσικά αρχεία που έχει περασμένα στο κινητό του, εξ αποστάσεως με αποτέλεσμα να ακούσει μουσική, ή να ενεργοποιήσει την κάμερα της συσκευής του. 

Το «επικοινωνιακό» δαχτυλίδι γεμίζει την εύκαμπτη μπαταρία του με τη βοήθεια της ασύρματης βάσης φόρτισης. Το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης είναι να το βγάλει από το χέρι του και να το ακουμπήσει επάνω της. Το ίδιο μπορεί να κάνει και με το κινητό του τηλέφωνο, αποφεύγοντας έτσι καλώδια και φασαρία. 
Το Smarty Ring είναι αδιάβροχο, γεγονός που σημαίνει ότι ο χρήστης μπορεί να το φοράει άφοβα κατά τη διάρκεια της μέρας, χωρίς να χρειάζεται να αγχώνεται για το αν θα πρέπει να το αφαιρέσει από το χέρι του ή όχι.
«Πάρτε το Smarty Ring, όπου δεν μπορεί να ακολουθήσει το κινητό σας» αναφέρει ο επινοητής του «έξυπνου» δαχτυλιδιού, Ασκόκ Κουμάρ. «Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι το δαχτυλίδι αποτελεί τον τέλειο σύντροφο π.χ. για έναν επαγγελματία ο οποίος χρειάζεται να λαμβάνει ενημερώσεις ακόμα και όταν κολυμπάει» τονίζει.
Για την ώρα, ο Κουμάρ βρίσκεται στο στάδιο συλλογής κεφαλαίου μέσω crowdfunding, και συγκεκριμένα μέσω της πλατφόρμας Indiegogo. Ο ίδιος εκτιμάει ωστόσο ότι το δαχτυλίδι με… νοημοσύνη θα μπορούσε να κυκλοφορήσει στην αγορά γύρω στον Απρίλιο του 2014, προς περίπου 200 ευρώ.
www.tovima.gr