ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Βλάβη στις κάμερες που θα μετέδιδαν ζωντανό βίντεο από τον ISS

H επιχείρηση των ρώσων κοσμοναυτών ήταν ο τρίτος διαστημικός περίπατος σε διάρκεια μιας εβδομάδας   (Φωτογραφία:  Associated Press )
Μόσχα
Ρώσοι κοσμοναύτες εγκατέστησαν στο εξωτερικό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού δύο κάμερες που θα μετέδιδαν ζωντανές εικόνες της Γης, τελικά όμως αναγκάστηκαν να τις αποσυνδέσουν λόγω αδιευκρίνιστου προβλήματος. Οι κοσμοναύτες Όλεγκ Κότοφ και Σεργκέι Ριαζάνσκι πέρασαν λίγο περισσότερο από οκτώ ώρες έξω από το πολυεθνικό τροχιακό συγκρότημα, και έθεσαν έτσι νέο ρεκόρ διάρκειας για τους διαστημικούς περιπάτους των ρώσων κοσμοναυτών. Ήταν ο τρίτος διαστημικός περίπατος σε διάρκεια μιας εβδομάδας, έπειτα από την αντικατάσταση μιας προβληματικής βαλβίδας στο σύστημα ψύξης...
Οι δύο βιντεοκάμερες υψηλής ευκρίνειας, συν μια φωτογραφική κάμερα μικρότερης ανάλυσης, ανήκουν στην καναδική εταιρεία UrtheCast, η οποία πουλά δορυφορικές εικόνες σε κυβερνήσεις και εταιρείες. Οι συνδρομητές της νέας υπηρεσίας θα λαμβάνουν ζωντανό βίντεο της Γης μέσω του Διαδικτύου.


Η Roscosmos, η ρωσική διαστημική υπηρεσία, δέχτηκε να εγκαταστήσει το σύστημα στη ρωσική υπομονάδα Zvezda του σταθμού, με αντάλλαγμα τα δικαιώματα για το οπτικό υλικό που καλύπτει την περιοχή της Ρωσίας.



Αμέσως μετά την εγκατάστασή τους, οι κάμερες εμφάνισαν κάποιο αδιευκρίνιστο πρόβλημα που εμπόδισε τη μετάδοση των εικόνων στο ρωσικό Κέντρο Ελέγχου έξω από τη Μόσχα. Οι δύο κοσμοναύτες τις αποσύνδεσαν και τις μετέφεραν πίσω στο εσωτερικό του σταθμού για περαιτέρω ελέγχους.



Λόγω του προβλήματος δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν τις εργασίες σε συστήματα πειραμάτων οι οποίες είχαν προγραμματιστεί για τον διαστημικό περίπατο.



Πρόλαβαν πάντως να εγκαταστήσουν ένα ρωσικό όργανο για την παρακολούθηση σεισμών με την ονομασία Seismoprognoz.
Newsroom ΔΟΛ