ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Τεχνική μετάδοσης δεδομένων επιτρέπει τη μετάδοση 2.5 terabits/δευτ.

Λονδίνο 

Ομάδα ερευνητών από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ ανέπτυξε μια τεχνική με την οποία κατάφερε να μεταδώσει ασύρματα πολύ μεγάλο όγκο δεδομένων. Τα συμβατικά συστήματα ασύρματης μετάδοσης δεδομένων, όπως οι οικιακοί δρομολογητές (wi-fi routers), μπορούν να μεταφέρουν περίπου 50 megabits/δευτ. Με τη νέα τεχνική οι ερευνητές πέτυχαν τη μεταφορά 2.5 terabits/δευτ. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιώντας κάποιος αυτή την τεχνική θα μπορεί να μεταδώσει σε ένα δευτερόλεπτο το περιεχόμενο περίπου 65 DVD...
Οι δίνες του φωτός
Ερευνητές των Πανεπιστημίων της Νότιας Καλιφόρνιας, του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ αλλά και του Εργαστηρίου Αεριοπροώθησης (JPL) της NASA πειραματίστηκαν με τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που μεταφέρουν δεδομένα. Διαπίστωσαν ότι αν συγχωνεύσουν τέτοια κύματα σε περιστρεφόμενες δέσμες φωτός ο όγκος των δεδομένων που μπορεί να μεταφερθεί αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Αυτές οι «δίνες» φωτός χρησιμοποιούν τη λεγόμενη τροχιακή στροφορμή (ΟΑΜ) η οποία αυξάνει σημαντικά τη χωρητικότητα της κάθε δέσμης.
Η ερευνητική ομάδα κατάφερε να δημιουργήσει οκτώ διαφορετικούς τύπους φωτοδίνης που μπορούν να μεταφέρουν πολύ μεγάλες ποσότητες δεδομένων.
Σύμφωνα με τους ερευνητές η τεχνική τους μπορεί να βρει άμεση εφαρμογή μόνο στα ασύρματα δίκτυα αλλά με τις απαραίτητες βελτιώσεις θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στα δίκτυα των οπτικών ινών. Οπως αναφέρουν η τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός των άλλων στη μετάδοση δεδομένων ανάμεσα σε διαστημικούς δορυφόρους. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Photonics». 
www.tovima.gr