ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Eλικόπτερο πετυχαίνει ταχύτητες αεροπλάνου

Τις ΗΠΑ επέλεξε η εταιρεία Eurocopter για να επιδείξει στους πρώτους υποψήφιους πελάτες τις δυνατότητες του X3, του πρωτότυπου ελικοπτέρου της που μπορεί να πετά με ταχύτητα έως και 432 χλμ./ώρα, δηλαδή τουλάχιστον 1,5 φορά πιο γρήγορα από οποιοδήποτε άλλο συμβατικό μοντέλο. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι υπεύθυνοι από διάφορες λιμενικές υπηρεσίες, νοσηλευτικές εταιρείες και επιχειρήσεις αερομεταφορών θα μπορέσουν να δοκιμάσουν στην πράξη τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το X3 - το οποίο μπορεί να απογειώνεται και να προσγειώνεται κατακόρυφα, όπως οποιοδήποτε ελικόπτερο, ενώ παράλληλα χρειάζεται σημαντικά μικρότερο χρόνο για να φτάσει στον προορισμό του. Με αποτέλεσμα, όπως εκτιμά η Eurocopter, να εξασφαλίσει από τώρα αρκετές παραγγελίες, παρόλο που η μαζική παραγωγή του Χ3 αναμένεται να ξεκινήσει το 2020...
Τα μοναδικά χαρακτηριστικά του Χ3 οφείλονται στον «υβριδικό» τρόπο κίνησής του, όπως ονομάζει ο κατασκευαστής την τεχνολογία με την οποία αυτό λειτουργεί. Πιο συγκεκριμένα, εκτός από τη μεγάλη έλικα στο πάνω μέρος του, που έχουν όλα τα κλασικά ελικόπτερα, το Χ3 είναι επίσης εξοπλισμένο και με δύο μικρότερα έλικες στα δύο φτερά του. Και τα τρία στροφεία περιστρέφονται χάρις σε δύο κινητήρες τουρμπίνας, ενώ ο συνδυασμός τους επιτρέπει κατ' αρχάς στο Χ3 να απογειώνεται και να προσγειώνεται σε ελάχιστο χώρο, να αλλάζει απότομα κατεύθυνση και να παραμένει ακίνητο στον αέρα. Αλλά και να πετυχαίνει επιταχύνσεις που μέχρι σήμερα δεν είχε κανένα άλλο ελικόπτερο, με τελική ταχύτητα περίπου το 50% αυτής ενός μικρού αεριωθούμενου αεροπλάνου.

Πριν από τις πτήσεις επίδειξης στις ΗΠΑ, η Eurocopter είχε πραγματοποιήσει εξαντλητικές δοκιμές του μοντέλου στην πίστα του Istres στη νότια Γαλλία. Οι δοκιμές αυτές όχι μόνο επιβεβαίωσαν ότι το ελικόπτερο είναι ασφαλές και ότι μπορεί να το χειρισθεί οποιασδήποτε πιλότος συμβατικών ελικοπτέρων, αλλά έδειξαν ότι το Χ3 είναι ακόμη πιο γρήγορο απ' ό,τι εκτιμούσαν οι κατασκευαστές του. Έτσι, αν και ο στόχος ήταν το ελικόπτερο να «πιάνει» τελική ταχύτητα 407 χλμ./ώρα, με μερικές μικρομετατροπές στους κινητήρες του, το Χ3 κατάφερε να ξεπεράσει αυτό τον στόχο, πετώντας με 432 χλμ./ώρα.
Πάντως, η Eurocopter δεν είναι η μόνη εταιρεία που πιστεύει ότι μοντέλα σαν το Χ3 είναι ιδανικά για αεροδιακομιδές, επιχειρήσεις αναζήτησης επιζώντων ή ακόμη και για τουριστικές ξεναγήσεις. Και η αμερικανική Sikorsky έχει αναπτύξει ένα πειραματικό γρήγορο ελικόπτερο, το Χ2, το οποίο πέτυχε ταχύτητα 463 χλμ./ώρα. 
www.naftemporiki.gr