ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Αρκτική: Oι συγκεντρώσεις CO2 ξεπέρασαν τα 400 ppm

Για πρώτη φορά μετά από 800.000 χρόνια, οι ατμοσφαιρικές συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα ξεπέρασαν τα 400 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm), ανακοίνωσαν Αμερικανοί επιστήμονες επικαλούμενοι μετρήσεις από σταθμούς παρακολούθησης στην Αρκτική μεταξύ άλλων. Οι ερευνητές κάνουν λόγο για ένα ανησυχητικό ορόσημο σε σχέση με αυτό το αέριο του θερμοκηπίου που συνδέεται με την παγκόσμια υπερθέρμανση, για μία ένδειξη ότι ζούμε πλέον «σε έναν διαφορετικό κόσμο». Ο αριθμός δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς τα επίπεδα CO2 στην ατμόσφαιρα αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς. Εδώ και χρόνια άλλωστε έχουν ξεπεράσει τα θεωρούμενα ως ασφαλή 350 ppm, με τη μέση παγκόσμια συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα να είναι σήμερα 395 ppm. Μετά από τη νέα ανησυχητική εξέλιξη στην Αρκτική, οι επιστήμονες περιμένουν ότι σύντομα θα ακολουθήσει και ο υπόλοιπος κόσμος...
«Το γεγονός ότι φθάσαμε στα 400 ppm είναι αξιοσημείωτο», λέει ο Τζιμ Μπάτλερ από την αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA). «Είναι μια υπενθύμιση για όλους, ότι δεν έχουμε διορθώσει την κατάσταση και ότι βρισκόμαστε ακόμη αντιμέτωποι με αυτό το πρόβλημα.» Το διοξείδιο του άνθρακα, το βασικό αέριο του θερμοκηπίου που παράγεται, έχει διάρκεια ζωής περίπου ενός αιώνα, όμως μικρή ποσότητα μπορεί να παραμείνει στην ατμόσφαιρα ακόμη και για χιλιάδες χρόνια. CO2 παράγεται από φυσικές διαδικασίες όπως η αποσύνθεση ζώων και φυτών, όμως δεκάδες γιγατόνοι εκπέμπονται και από ανθρώπινες δραστηριότητες. Πριν από τη Βιομηχανική Επανάσταση, η μέση παγκόσμια συγκέντρωση ήταν περίπου 275 ppm. Σύμφωνα με τον Μπάτλερ και άλλους συναδέλφους του, η τελευταία φορά που τα επίπεδα ήταν τόσο υψηλά ήταν πριν από 800.000 και πλέον χρόνια.
Οι μετρήσεις - ρεκόρ κατεγράφησαν τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, όταν το διοξείδιο του άνθρακα στο βόρειο ημισφαίριο βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα, λίγο πριν τα φυτά αρχίσουν να απορροφούν το αέριο στο πλαίσιο του κύκλου ζωής τους. «Οι βορειότερες τοποθεσίες στο δίκτυο παρακολούθησης μας λένε τι θα συμβεί σύντομα στον υπόλοιπο κόσμο», λέει ο Πίτερ Τανς της NOAA. «Θα δούμε πιθανότατα μια παγκόσμια αύξηση των συγκεντρώσεων CO2 στα 400 ppm έως το 2016».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της NOAA, την περασμένη Aνοιξη οι συγκεντρώσεις CO2 ξεπέρασαν τουλάχιστον μια φορά τα 400 ppm, σε άλλες έξι τοποθεσίες σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη, μεταξύ άλλων στον Καναδά, την Ισλανδία και τη Νορβηγία. «Η άνοδος των επιπέδων αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα είναι σαν να ανάβεις μια ηλεκτρική κουβέρτα», εξηγεί ο Μπάτλερ. «Ξέρεις ότι θα συνεχίσει να ζεσταίνεται, αλλά δεν ξέρεις πόσο γρήγορα θα ανεβεί η θερμοκρασία, αφού η κουβέρτα - ή η ατμόσφαιρα- μπορεί να χρειαστεί λίγο χρόνο για να ζεσταθεί». 
www.naftemporiki.gr