ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Επιτυχής η πρώτη διηπειρωτική του πτήση του ηλιακού αεροσκάφους Solar Impulse

Το ηλιακό αεροσκάφος Solar Impulse πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη του διηπειρωτική πτήση καθώς εισήλθε το απόγευμα στον εναέριο χώρο του Μαρόκου προερχόμενο από τη Μαδρίτη, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μουστάφα Μπακούρι, πρόεδρος της μαροκινής Υπηρεσίας Ηλιακής Ενέργειας (MASEN). «Το αεροσκάφος μόλις εισήλθε στον εναέριο χώρο του Μαρόκου αφού διέσχισε τα Στενά του Γιβραλτάρ σε καλές συνθήκες», δήλωσε ο Μπακούρι...
Το αεροσκάφος Solar Impulse απογειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα από τη Μαδρίτη με προορισμό το Ραμπάτ στην πρώτη του απόπειρα να πραγματοποιήσει μια διηπειρωτική πτήση.
«Θα προσγειωθεί στο Ραμπάτ σήμερα το βράδυ γύρω στις 22:00 (τοπική ώρα, 01:00 ξημερώματα της Τετάρτης ώρα Ελλάδας) και γίνονται προετοιμασίες για να το υποδεχθούν», πρόσθεσε ο Μπακούρι.
Αυτό το διηπειρωτικό ταξίδι αποτελεί «την τελική δοκιμή πριν από τον γύρο του κόσμου το 2014», που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν οι κατασκευαστές του αεροσκάφους.
Για την κατασκευή του Solar Impulse, που είναι φτιαγμένο από ανθρακονήματα, χρειάστηκαν επτά χρόνια, ενώ εργάστηκε μια ομάδα 70 ανθρώπων.
Πηγή: ΑΜΠΕ