ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Ενέσεις οξυγόνου κρατούν στη ζωή πειραματόζωα, με κομμένη την ανάσα,παρακάμπτοντας τους πνεύμονες

Ουάσινγκτον
Πώς μπορεί κανείς να μεταφέρει οξυγόνο στο αίμα όταν ο ασθενής δεν αναπνέει; Ενέσεις μικροσφαιριδίων γεμάτων οξυγόνο κράτησαν στη ζωή έως και για 15 λεπτά κουνέλια στα οποία είχε μπλοκαριστεί τεχνητά η αναπνευστική οδός. Η ασυνήθιστη τεχνική παράκαμψης των πνευμόνων, η οποία παρουσιάζεται την Πέμπτη στο Science Translational Medicine, θα μπορούσε μια μέρα να αποτρέπει τις εγκεφαλικές βλάβες και την καρδιακή ανακοπή που μπορεί να προκαλέσει η υποξία, δηλαδή η πτώση των επιπέδων οξυγόνου στο αίμα. Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι η υποξία μπορεί να αντιμετωπιστεί εν μέρει με ενέσεις καθαρού αέριου οξυγόνου. Όμως μέθοδος αυτή είναι επικίνδυνη, καθώς το αέριο μπορεί να σχηματίσει φυσαλίδες, οι οποίες φράζουν τα αγγεία και προκαλούν θανατηφόρο πνευμονική εμβολή.
Τα μικροσωματίδια που ανέπτυξε η ομάδα του Δρ Τζον Κέιρ στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Βοστόνης λύνουν αυτό το πρόβλημα. Πρόκειται για μικροσκοπικά σφαιρίδια από λιπίδια -μόρια που απαντώνται στις μεμβράνες των κυττάρων- τα οποία μεταφέρουν στο κέντρο τους μια φυσαλίδα οξυγόνου.

Όταν χορηγήθηκαν στα πειραματόζωα με ένεση, τα μικροσφαιρίδια μετέφεραν το οξυγόνο απευθείας στα ερυθρά αιμοσφαίρια και στη συνέχεια σε όλους τους ιστούς όλους, ενώ τα λιπίδια από τα οποία αποτελούνταν απορροφήθηκαν από τον οργανισμό χωρίς παρενέργειες.

Τα κουνέλια επέζησαν έως και 15 λεπτά διατηρώντας την πίεση του αίματος και την καρδιακή συχνότητα σε κανονικές τιμές. Το κυριότερο είναι ότι δεν εμφάνισαν εγκεφαλικές, πνευμονικές ή ηπατικές βλάβες λόγω της υποξίας.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα μικροσφαιρίδια οξυγόνου θα μπορούσαν να παραχθούν μαζικά με σχετικά μικρό κόστος, αφού σχηματίζονται αυθόρμητα όταν τα λιπίδια αναμειχθούν με οξυγόνο και εκτεθούν σε ισχυρά ηχητικά κύματα.

Στο μέλλον, ελπίζει ο Δρ Κέιρ, η μέθοδος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, στα ασθενοφόρα αλλά και στο μέτωπο του πολέμου.
Newsroom ΔΟΛ, www.in.gr