ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Νέες 3D οθόνες αφής, επίπεδες αρχικά, «γεννούν» τρισδιάστατα πλήκτρα κατόπιν επιλογής του χρήστη

Ουάσιγκτον 
«Ζωντανές» οθόνες αφής ικανές να εμφανίζουν στην επίπεδη επιφάνειά τους τρισδιάστατα «εξογκώματα» σε ρόλο πλήκτρων ανέπτυξαν οι ειδικοί των αμερικανικών εταιρειών Tactus Technology και Touch Revolution. Πηγή έμπνευσης των ερευνητών αποτέλεσαν οι οθόνες αφής των έξυπνων κινητών και ταμπλετών. Στόχος τους ήταν να δημιουργήσουν μια επιφάνεια η οποία να προσφέρει στον χρήστη την δυνατότητα να αγγίζει, κατά βούληση, τρισδιάστατα σημεία στην οθόνη του, χωρίς όμως να του στερεί πλήρως την απαλή διαδραστική λογική πίσω από την λεία επιφάνεια αφής. Το μυστικό πίσω από την οθόνη-χαμαιλέοντα, κρύβεται στον έλεγχο μικρο-επιπέδων υγρών που φιλοξενούνται στο εξωτερικό μέρος της οθόνης ρυθμίζοντας έτσι την αυξομείωση τους αλλά και τους σχηματισμούς που δημιουργούν αυτά. Δείτε το video...
Η επιφάνεια Tacticle Layer, όπως ονομάζεται, εφαρμόστηκε μάλιστα για πρώτη φορά σε πρότυπη ταμπλέτα τύπου Android της Google και παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου Display Week 2012 στη Βοστόνη.
«Είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι με την συνεργασία μας με την Tactus Technology – η ιδέα τους αποτελεί μια επαναστατική προσέγγιση στην υπάρχουσα βιομηχανία των οθονών αφής» αναφέρει ο ιδρυτής της εταιρείας Touch Revolution, Μαρκ Χάμπλιν. «Προσβλέπουμε σε μια νέα γενιά κινητών τηλεφώνων και συσκευών που θα χρησιμοποιούν την συνδυαστική μας τεχνολογία μέσα στο 2013» προσθέτει. 



Αστραπιαία πληκτρολόγηση με λιγότερα λάθη
Η εμφάνιση τρισδιάστατων πλήκτρων σε οθόνες αφής, θα μπορούσε σύμφωνα με ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Μέριλαντ και της Ουόσιγκτον να βοηθήσει τους χρήστες κατά την πληκτρολόγηση ώστε να γράφουν ταχύτερα και να αποφεύγουν λάθη.
Στο πλαίσιο των δοκιμών τους, οι ειδικοί ζήτησαν από 12 εθελοντές να δακτυλογραφήσουν μια σειρά από φράσεις μέσω ενός πληκτρολογίου αφής. Με τη βοήθεια ενός έξυπνου συστήματος οι ερευνητές κατέγραψαν τα «χτυπήματα» και τα λάθη των εθελοντών.
Είδαν λοιπόν, ότι ο τρόπος χρήσης από άτομο σε άτομο ήταν διαφορετικός καθώς βασιζόταν στη θέση αλλά και τη «συμπεριφορά» των δακτύλων του καθενός επάνω στα πλήκτρα. Προσαρμόζοντας όμως στη συνέχεια το πληκτρολόγιο στη θέση των δακτύλων του καθενός, παρατήρησαν ότι τα λάθη των συμμετεχόντων περιορίζονταν σημαντικά ενώ παράλληλα αυξανόταν η ταχύτητα πληκτρολόγησής τους έως και κατά 15%. 
www.tovima.gr