ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Σύνδεση οπτικών ινών εκτοξεύει την ταχύτητα στα 1,4 terabit/sec

Τα δεδομένα μεταδόθηκαν από τον πύργο της BT στο κέντρο του Λονδίνου
Λονδίνο 
Πειραματική σύνδεση που δοκίμασαν στη Βρετανία η British Telecom και η Alcatel-Lucent αυξάνει την ταχύτητα μετάδοσης στα 1,4 Tbit/sec χωρίς να απαιτεί μεγάλη αναβάθμιση στα υφιστάμενα δίκτυα οπτικών ινών. Η ταχύτητα που προσφέρει η νέα προσέγγιση θα επέτρεπε το κατέβασμα 44 ασυμπίεστων ταινιών HD σε ένα δευτερόλεπτο...


To εγχείρημα
Τα δεδομένα της δοκιμής μεταδόθηκαν σε μια σύνδεση 410 χιλιομέτρων που συνδέει τον πύργο της BT στο κεντρικό Λονδίνο με τα ερευνητικά εργαστήρια της εταιρείας στο Σάφολκ.



Ακόμα υψηλότερες ταχύτητες είναι δυνατές σε πειραματικά οπτικά δίκτυα, σύμφωναόμως με τη BΤ και την Alcatel-Lucent, η ταχύτητα που καταγράφηκε στη δοκιμή «είναι η υψηλότερη που έχει επιτευχθεί ποτέ με υλικό εμπορικής κλάσης και σε περιβάλλον πραγματικών συνθηκών». Η δοκιμή αξιοποίησε επτά κανάλια των 200 Gbit/sec, τα οποία στριμώχτηκαν στην ίδια σύνδεση χάρη σε μια τεχνολογία που μειώνει τις αποστάσεις μεταξύ τους στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα.



Η νέα προσέγγιση θα επέτρεπε στους παρόχους να αυξάνουν το εύρος ζώνης στα υφιστάμενα δίκτυα, περιορίζοντας έτσι το κόστος των υποδομών. Θα περάσουν όμως χρόνια πριν η νέα τεχνολογία φτάσει στην αγορά.
www.tovima.gr