ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Ηχος με… παραλήπτη: Γερμανοί επιστήμονες δημιούργησαν «σμήνη» ηχητικών μηνυμάτων με συγκεκριμένους παραλήπτες

Τα email και μηνύματά τους στο Twitter κατάφεραν να ακούσουν οι εθελοντές της γερμανικής μελέτης
Βερολίνο 
Για όσους βαριούνται να ανεβοκατεβάζουν στην οθόνη του κινητού ή του υπολογιστή τους τις ατελείωτες λίστες με εισερχόμενα email ή γραπτά μηνύματα στα social media, γερμανοί επιστήμονες προτείνουν έναν πιο διασκεδαστικό τρόπο «ανάγνωσης»: μέσω του ήχου. Ερευνητές από το Πολυτεχνείο του Βερολίνου, δημιούργησαν μια «ηχητική» αίθουσα εντός της οποίας τα email και τα tweets πετούν τριγύρω σαν ψηφιακά σμήνη πουλιών, τιτιβίζοντας έναν διαφορετικό, χαρακτηριστικό ήχο ανάλογα με τον αποστολέα που έχουν κάθε φορά. Τα επείγοντα μηνύματα πάλι, πραγματοποιούν απευθείας πτήση επάνω από το κεφάλι του παραλήπτη. Βάσει του συστήματος που ανέπτυξαν οι ειδικοί, μια κίνηση του χεριού αρκεί προκειμένου να αρχίσει η ανάγνωση του μηνύματος, μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή...
Πιάνοντας μηνύματα στον αέρα
To BoomRoom, όπως ονομάζεται η αίθουσα, διαθέτει έναν δακτύλιο από 56 ηχεία τα οποία επιτρέπουν την αποστολή του ήχου σε συγκεκριμένα σημεία εντός του χώρου, όπου είναι τοποθετημένοι οι ειδικοί δέκτες. Δεκαέξι κάμερες αναγνώρισης κίνησης, επιτρέπουν στους παρευρισκόμενους να ελέγχουν τον ήχο που δέχονται κάθε φορά.
Η συγκεκριμένη δυνατότητα, όπως εξηγούν οι επιστήμονες, έγινε πραγματικότητα με τη βοήθεια έξυπνων αλγορίθμων για την επεξεργασία του ήχου, ηχεία νέας τεχνολογίας που εκπέμπουν κατευθυνόμενο ήχο και την τεχνολογία αναγνώρισης χειρονομιών.  
Μπορεί σε πρώτη φάση, η ιδέα των ερευνητών με επικεφαλής τον Γεργκ Μίλερ να μοιάζει φουτουριστική, όμως σύμφωνα με τους ίδιους τέτοιου είδους συστήματα θα μπορούσαν να έχουν πολλαπλές εφαρμογές. Θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να ενσωματωθούν στο σπίτι ατόμων με προβλήματα όρασης.
Αλλες απόπειρες
Παρόμοια συστήματα δοκιμάζονται στην παρούσα φάση και από άλλα ερευνητικά κέντρα και εταιρείες. Η αμερικανική εταιρεία Parametric Sound με έδρα  το Σαν Ντιέγκο, στην Καλιφόρνια, ανέπτυξε ένα ηχείο το οποίο επιτρέπει σε gamers να απολαμβάνουν απομονωμένο στερεοφωνικό ήχο, χωρίς να ενοχλούν τους γύρω τους. Το ίδιο ηχείο με τεχνολογία Hypersound, δοκιμάζεται στην παρούσα φάση σε καταστήματα της McDonald’s, στην Ντίσνεϊλαντ, στις ΗΠΑ.
«Στα περισσότερα McDonalds υπάρχουν τηλεοράσεις, ωστόσο δεν επιθυμούν όλοι οι πελάτες να ακούνε τον ήχο τους. Με το σύστημα αυτό, ο πελάτης αποφασίζει κατά πόσο επιθυμεί να ακούει τον ήχο ενόσω κάθεται στο τραπέζι του» αναφέρει ο Ντέιβιντ Λόουι, από την Parametric Sound.  
www.tovima.gr