ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Κι΄ όμως η Ελλάδα της έρευνας υπάρχει


Η Ελλάδα της έρευνας και της επιστήμης μπορεί να είναι άγνωστη στη χώρα μας, αλλά χαίρει εκτίμησης στο εξωτερικό και μπορεί να γίνει μοχλός ανάπτυξης της χώρας. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από δημοσίευμα της γερμανικής Frankfurter Allgemeine Zeitung στο οποίο γίνεται λόγος για το αναξιοποίητο κεφάλαιο της έρευνας στην Ελλάδα. Ο δημοσιογράφος Μίχαελ Μάρτενς κάνει ειδική αναφορά στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών «Δημόκριτος». Όπως επισημαίνει, «το αποτελούμενο στο μεταξύ από οκτώ ινστιτούτα κέντρο συγκαταλέγεται σε πολλούς ερευνητικούς κλάδους στα κορυφαία ιδρύματα της ΕΕ». Εκτός του Δημόκριτου γίνεται αναφορά και στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στο Ηράκλειο και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη...
Στο δημοσίευμα τονίζεται το εξής: «Το ότι αυτά τα ιδρύματα συγκαταλέγονται στην ευρωπαϊκή κορυφή είναι σχεδόν άγνωστο έξω από τους επιστημονικούς κύκλους. Ωστόσο ειδικά αυτά τα ινστιτούτα θα μπορούσαν να συμβάλουν σημαντικά στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, λέει ο Αλέξανδρος Κρητικός, διευθυντής έρευνας στο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών του Βερολίνου. 'Η Ελλάδα δεν θα σταθεί ξανά στα πόδια της μόνο με περικοπές των δημόσιων δαπανών και των μισθών' διαπιστώνει ο Κρητικός».
Ο ελληνικής καταγωγής οικονομολόγος εκτιμά ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η ανάπτυξη των κλάδων του τουρισμού και της αγροτικής οικονομίας δεν αρκούν. Όπως διευκρινίζει, η χώρα πρέπει να δώσει έμφαση στην παραγωγικότητα. Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα πρέπει να προσφέρει περισσότερα από ελιές και κρεβάτια ξενοδοχείων», τονίζοντας την ανάγκη στενότερης σύνδεσης της έρευνας με την αγορά.
www.imerisia.gr