ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία: Πρώτη πτήση μαχητικού με εξαρτήματα κατασκευασμένα σε 3D εκτυπωτή


Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Ένα μαχητικό αεροσκάφος τύπου Tornado πέταξε για πρώτη φορά με μεταλλικά εξαρτήματα τυπωμένα σε 3D εκτυπωτή, ανακοίνωσε την Κυριακή η βρετανική αεροναυπηγική ομάδα της BAE Systems. Η δοκιμαστική πτήση πραγματοποιήθηκε «με επιτυχία » τον Δεκέμβριο στο αεροδρόμιο Ουόρτον στην βορειοδυτική Αγγλία, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η βρετανική πολυεθνική εταιρεία άμυνας, ασφάλειας και αεροδιαστημικής...
Τα τμήματα του αεροπλάνου που δεν ήταν κατασκευασμένα με τον παραδοσιακό τρόπο, αλλά απλώς τυπώθηκαν σε 3D εκτυπωτή ήταν ένα προστατευτικό κάλυμμα για το πιλοτήριο, ένα τμήμα του συστήματος εισαγωγής αέρα και ένα μέρος στο σύστημα προσγείωσης, σύμφωνα με τη βρετανική ομάδα.
Οι 3D εκτυπωτές, οι οποίοι επιτρέπουν την κατασκευή ενός αντικειμένου προσθέτοντας στη σειρά στρώματα υλικού βάσει ενός αριθμητικού μοντέλου σε τρεις διαστάσεις, έχει γίνει το μέλλον της τεχνολογίας για την αεροδιαστημική βιομηχανία.
Τον περασμένο Αύγουστο η NASA εκτόξευσε πύραυλο, του οποίου το ακροφύσιο του κινητήρα είχε τυπωθεί σε 3D εκτυπωτή.
Σύμφωνα με την BAE Systems η χρήση τρισδιάστατων εκτυπωτών θα μπορούσε να επιτρέψει την εξοικονόμηση εκατοντάδων χιλιάδων λιρών κάθε χρόνο στον τομέα της αεροναυπηγικής.
Όπως δήλωσε ο Μάικ Μάρεϊ μηχανικός στην BAE Systems η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε, επίσης, να χρησιμοποιηθεί για να εξοπλίσει «πολεμικά πλοία και αεροπλανοφόρα».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό
www.in.gr