ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Εκτυπωτές ζαχαροπλαστικής φτάνουν σύντομα στην αγορά: Δύο 3D εκτυπωτές που υπόσχονται φουτουριστικά γλυκά παρουσιάστηκαν στην έκθεση CES του Λας Βέγκας


Λος Άντζελες 
Φουτουριστικά σοκολατάκια και πολύχρωμα ζαχαρωτά σε απίθανα σχήματα είναι η ειδικότητα δύο νέων εκτυπωτών τριών διαστάσεων, οι οποίοι παρουσιάστηκαν στην έκθεση CES του Λας Βέγκας με την προοπτική να φτάσουν εφέτος στην αγορά. H αμερικανική εταιρεία 3D Systems, ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές τρισδιάστατων εκτυπωτών, ανακοίνωσε τα σχέδιά της για τα νέα μοντέλα Chefjet και Chefjet Pro. Το μικρότερο μοντέλο μπορεί να τυπώνει μόνο σοκολάτα και μονόχρωμα ζαχαρωτά και θα κοστίζει γύρω στα 5.000 δολάρια στις ΗΠΑ. Το Chefjet Pro μπορεί να παράγει πολύχρωμα ζαχαρωτά και θα έχει περίπου διπλάσια τιμή...
Και οι δύο εκτυπωτές έχουν σχήμα επιτραπέζιου πλυντηρίου πιάτων και χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη είτε σοκολάτα είτε ζάχαρη με γεύση βανίλιας, δυόσμου, μήλου, κερασιού και καρπουζιού. Στην περίπτωση των ζαχαρωτών, το μηχάνημα αφήνει λεπτά στρώματα αρωματισμένης ζάχαρης, τα οποία στη συνέχεια ψεκάζονται με νερό και κρυσταλλοποιούνται.

Γλυκίσματα με κινούμενα μέρη

Τα γλυκίσματα που προκύπτουν μπορεί να έχουν σχήματα τα οποία δύσκολα θα πετύχαινε κανείς στο εργαστήριο ζαχαροπλαστικής -μπορούν να έχουν ακόμα και κινούμενα μέρη.

Οι νέοι εκτυπωτές της 3D Systems θεωρούνται οι πιο προηγμένοι στο είδος τους, δεν είναι όμως οι μόνοι εκτυπωτές τροφίμων. Η ισπανική Natural Machines παρουσίασε πρόσφατα τον εκτυπωτή Foodini που τυπώνει σοκολάτες και ραβιόλια, ενώ η βρετανική Choc Edge ήδη προσφέρει έναν εκτυπωτή σοκολατένιων διακοσμήσεων.

Ακόμα και η NASA επενδύει στη νέα τεχνολογία και πειραματίζεται με έναν εκτυπωτή γευμάτων για αστροναύτες.

Τα νέα μοντέλα Chefjet βασίστηκαν σε καινοτομίες μιας άλλης αμερικανικής εταιρείας, με έδρα το Λος Άντζελες, η οποία τροποποίησε προηγούμενα μοντέλα της 3D Systems για χρήση στην κουζίνα, και τελικά εξαγοράστηκε από αυτή.

Στην έκθεση CES του Λος Άντελες, η 3D Systems παρουσίασε επίσης ένα μοντέλο των 10.000 δολαρίων που τυπώνει κεραμικά αντικείμενα, καθώς και έναν εκτυπωτή πολύχρωμων πλαστικών με τιμή γύρω στα 5.000 δολάρια.
www.tovima.gr