ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Αλλαγή του χρόνου με ενέργεια από στατικά ποδήλατα στην Τάιμς Σκουέαρ

Η «κρυστάλλινη» μπάλα αποτελείται στην πραγματικότητα από 30.000 λαμπτήρες LED. Έξι στατικά ποδήλατα του προγράμματος Citi Bikes της Νέας Υόρκης είχαν συνδεθεί έτσι ώστε να διοχετεύσουν ηλεκτρικό ρεύμα στους λαμπτήρες.
Πολλοί από τους παρευρισκόμενους στις εκδηλώσεις που σηματοδότησαν την αλλαγή του χρόνου, στην Τάιμς Σκουέαρ της Νέας Υόρκης, είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν ενεργά στους εορτασμούς, τροφοδοτώντας οι ίδιοι με... τη δύναμη των ποδιών τους την τεράστια μπάλα της αντίστροφης μέτρησης. Η «κρυστάλλινη» μπάλα αποτελείται στην πραγματικότητα από 30.000 λαμπτήρες LED. Έξι στατικά ποδήλατα του προγράμματος Citi Bikes της Νέας Υόρκης - του μεγαλύτερου προγράμματος bike sharing στις Ηνωμένες Πολιτείες - είχαν συνδεθεί έτσι ώστε να διοχετεύσουν ηλεκτρικό ρεύμα στους λαμπτήρες...
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του προγράμματος, κάθε ποδήλατο παράγει περίπου 75 βατ ανά ώρα χρήσης, τα οποία διοχετεύονται σε μεγάλες μπαταρίες και στη συνέχεια στο δίκτυο ηλεκτροδότησης για να αντισταθμίσουν τη ζήτηση της μπάλας σε ηλεκτρικό ρεύμα για μόλις δύο λεπτά: το τελευταίο του 2013 και το πρώτο λεπτό του 2014.
Παρότι και μόνο το θέαμα έξι ανθρώπων να βάζουν τα δυνατά τους πίσω από το πηδάλιο έκανε την αντίστροφη μέτρηση πιο... διαδραστική, η «δουλειά» που χρειαζόταν για να αντισταθμιστεί η κατανάλωση, είχε ήδη γίνει κάποια 24ωρα νωρίτερα. «Από τις 28 έως τις 30 Δεκεμβρίου, έξι ποδήλατα Citi Bike θα περιμένουν τον κόσμο να τα χρησιμοποιήσει για την παραγωγή κινητικής ενέργειας που θα συλλεχθεί και θα αποθηκευτεί σε μπαταρίες», διευκρίνιζε η ανακοίνωση των υπευθύνων του προγράμματος.
www.naftemporiki.gr