ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Η θάλασσα κοκκίνισε: Ακίνδυνη η «ερυθρά παλίρροια» στον Θερμαϊκό

Η κόκκινη παλίρροια μπορεί να μην είναο τοξική, σίγουρα όμως είναι απωθητική, ειδικά όταν συνδυάζεται με σκουπίδια   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Θεσσαλονίκη
Στον κόλπο του Θερμαϊκού, τα νερά βάφτηκαν και πάλι κόκκινα. Το φαινόμενο της «κόκκινης παλίρροιας», σχετικά συχνό στη Θεσσαλονίκη, οφείλεται σε έναν μη τοξικό μικροοργανισμό του παγκτού, ο οποίος πολλαπλασιάζεται υπέρμετρα λόγω των λυμάτων και των λιπασμάτων. Όπως προέκυψε από εξέταση δειγμάτων που διενήργησε η Μαρία Μουστάκα, καθηγήτρια βιολογίας του ΑΠΘ, το κόκκινο χρώμα οφείλεται στον μικροοργανισμό Noctiluca, ο οποίος έχει φτάσει σε μεγάλη πληθυσμιακή πυκνότητα στην παράκτια περιοχή. «Ο οργανισμός υπεραναπτύσσεται λόγω της εύτροφης περιοχής που δημιουργήθηκε από ανθρωπογενή αίτια, δηλαδή από την απόρριψη αστικών λυμάτων και λιπασμάτων που περιέχουν φώσφορο και άζωτο» εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ.Μουστάκα...

Ξεκαθάρισε πάντως ότι πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο που παρουσιάζει ένταση αυτή την εποχή, ενώ η υποχώρησή του δεν μπορεί να προβλεφθεί καθώς εξαρτάται από τις υδρολογικές συνθήκες.


Ο όρος κόκκινη παλίρροια είναι παραπλανητικός, δεδομένου ότι το φαινόμενο δεν έχει καμία σχέση με την άμπωτη και την πλημμυρίδα.



Πρόκειται για φυσικό φαινόμενο, το οποίο όμως επιδεινώνεται από τα αστικά λύματα και τα λιπάσματα που καταλήγουν στον κλειστό κόλπο, όπου τα νερά αργούν να ανανεωθούν.



Στο φαινόμενο της ερυθράς παλίρροιας, τα διάφορα είδη φυτοπλαγκτού αυξάνονται απότομα λόγω μιας αντίστοιχης αύξησης στα θρεπτικά συστατικά του νερού, κυρίως του αζώτου και του φωσφόρου που περιέχονται στα αστικά λύματα και τα λιπάσματα.



Σε πρώτη φάση, το άζωτο και ο φώσφορος οδηγούν σε υπερβολική ανάπτυξη του φυτοπλαγκτού, οπότε το νερό μπορεί να βαφτεί πράσινο.



Η αύξηση αυτού του φυτοπλαγκτού προσελκύει στη συνέχεια άλλα είδη που τρέφονται με φυτοπλαγκτό. Στην περίπτωση του Θερμαϊκού, ο κυριότερος θηρευτής του φυτοπλαγκτού είναι το Noctiluca sp., ένας οργανισμός που κατατάσσεται στα δινομαστιγωτά. 



Καθώς τα μικρόβια αυτά τρώνε τα φωτοσυνθετικά μικρόβια, καταναλώνουν όλο το διαθέσιμο οξυγόνο στα νερά. Η διαδικασία καταλήγει τελικά στην αναερόβια αποσύνθεση των νεκρών μικροοργανισμών, με αποτέλεσμα να απελευθερώνονται δύσοσμα αέρια.



Δυνητικά, οι μικροοργανισμοί της κόκκινης παλίρροιας μπορούν να παράγουν τοξίνες, αυτό όμως δεν φαίνεται να συμβαίνει στον Θερμαϊκό.



Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κόκκινη παλίρροια μπορεί να γίνει θεαματική στη διάρκεια της νύχτας: η Νοctiluca μπορεί να εκπέμπει φως (ένα φαινόμενο που ονομάζεται βιοφωταύγεια) στα σημεία που τα νερά αναταράσσονται.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
www.in.gr