ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Ετοιμο το μπιφτέκι εργαστηρίου! Θα ψηθεί και θα προσφερθεί σε εκδήλωση στο Λονδίνο τον ερχόμενο μήνα

Λονδίνο 
Το κρέας του… δοκιμαστικού σωλήνα ίσως δεν αργήσει να φθάσει στα ράφια των σουπερμάρκετ μετά την επιτυχία επιστημόνων από την Ολλανδία να δημιουργήσουν ένα μπιφτέκι με βάση μυϊκό ιστό μόσχου που «γεννήθηκε» στο εργαστήριο. Το κρέας «in vitro» υπόσχεται να είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον αλλά και προς τα ζώα μειώνοντας τον πόνο και την ταλαιπωρία τους ενώ παράλληλα ελπίζεται ότι θα λύσει και το πρόβλημα έλλειψης τροφής που ταλανίζει κυρίως τις αναπτυσσόμενες χώρες. Το ερώτημα όμως είναι εάν ο πληθυσμός θα δεχθεί να το καταναλώσει...
Το μπιφτέκι εργαστηρίου δημιουργήθηκε από ειδικούς του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ στην Ολλανδία με επικεφαλής τον καθηγητή Μαρκ Ποστ. Αποτελείται από λωρίδες μυϊκού ιστού μόσχου οι οποίες καλλιεργήθηκαν στο εργαστήριο. Μάλιστα αναμένεται να ψηθεί και να καταναλωθεί στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης στο Λονδίνο αποδεικνύοντας στο κοινό – συμπεριλαμβανομένων υποψηφίων νέων χρηματοδοτών του ερευνητικού προγράμματος – ότι το κρέας in vitro αποτελεί πλέον πραγματικότητα.
Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη ερευνητική ομάδα «παλεύει» καιρό με το κρέας εργαστηρίου. Πριν από περίπου ενάμισι έτος είχε φθάσει στο επίπεδο να δημιουργήσει λωρίδες μοσχαρίσιου κρέατος στο εργαστήριο, ωστόσο τώρα η έρευνα προχώρησε και έδωσε τελικώς το… πολυπόθητο μπιφτέκι. 

Χρηματοδότηση της ολλανδικής κυβέρνησης
Το ερευνητικό πρόγραμμα των ειδικών από το Μάαστριχτ χρηματοδοτείται από την ολλανδική κυβέρνηση καθώς και από μια ανώνυμη δωρεά ύψους 300.000 ευρώ. Ωστόσο αναμένεται τώρα να αποδειχθεί εάν η πρωτοποριακή αυτή επιστημονική εξέλιξη θα βρει και μια θέση στο τραπέζι εκατομμυρίων ανθρώπων που μέχρι σήμερα δεν έχουν συνηθίσει να παίρνουν την μπριζόλα τους από το… εργαστήριο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «The New York Times» το μπιφτέκι των ειδικών από το Μάαστριχτ αποτελείται από περίπου 20.000 λεπτές λωρίδες καλλιεργημένου μυϊκού ιστού. 

Με καλή γεύση
Ο δρ Ποστ που έχει ήδη διεξαγάγει ορισμένα ανεπίσημα τεστ σχετικά με τη γεύση του κρέατος εργαστηρίου αναφέρει πως παρότι το μπιφτέκι της ομάδας του δεν περιέχει καθόλου λίπος είναι εύγευστο. Μάλιστα η ομάδα του αναμένεται να ψήσει τα μπιφτέκια του δοκιμαστικού σωλήνα σε εκδήλωση η οποία θα λάβει χώρα στο Λονδίνο τον ερχόμενο μήνα προσθέτοντάς τους μόνο αλάτι και πιπέρι για καλύτερη γεύση.
Το μπιφτέκι του εργαστηρίου αποτελείται επίσης από υλικά όπως εμβρυϊκός ορός μόσχου που χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη των μυϊκών κυττάρων στο εργαστήριο, τα οποία μελλοντικά θα αντικατασταθούν από άλλα υλικά μη ζωϊκής προέλευσης.
Σχολιάζοντας πάντως τη νέα εξέλιξη άλλοι επιστήμονες ανέφεραν ότι θα παρέλθει αρκετός χρόνος προτού αυτού του είδους το κρέας φθάσει να παράγεται μαζικά για κατανάλωση. «Πρόκειται για μια τεχνολογία σε πρώιμο στάδιο» σημείωσε ο Νιλ Στίβενς από το Πανεπιστήμιο Κάρντιφ στην Ουαλία μιλώντας στους New York Times. 
www.tovima.gr